Barroso: ELi riigid peaks oma energeetikat mitmekesistama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu riigid peaksid oma energeetikasektorit igakülgselt mitmekesistama, leiab Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso.


«Me soovitame liikmesriikidel mitmekesistada oma energiaallikaid,» ütles Barroso esmaspäeval Brüsselis pressikonverentsil. «See on riikidele parim vahend vähendada oma sõltuvust sellistest olukordadest,» ütles Euroopa Komisjoni juht, viidates Vene-Ukraina gaasitülile, mis jättis ka paljud Euroopa Liidu riigid mitmeks päevaks ilma Vene gaasitarnetest.

Barroso sõnul on vaja mitmekesistada nii energiaallikaid, energiat eksportivaid riike kui ka energia tarnekanaleid. Selline tegevus ei ole suunatud mitte kellegi vastu, vaid teenib ainult Euroopa Liidu energiajulgeoleku huve, lisas Barroso.

Euroopa Komisjoni presidendi sõnul ei hakka EL võtma seisukohta uute gaasitransiidi kanalite - sealhulgas ka Nord Streami - suhtes, vaid leiab, et kui need vastavad tehnilistele ja keskkonnakaitselistele nõuetele, siis on nende rajamine igati soovitatav.

Niimoodi paraneb nii tarnekanalite mitmekesisus kui ka riikidevahelised ühendused ELi sees, lisas Barroso.

Euroopa Komisjoni president meenutas, et ELi majanduse elavdamise plaani raames kavatsetakse eraldada viis miljardit eurot ühenduse eelarves kasutamata jäänud raha mitmesuguste infrastruktuuri, sealhulgas energeetikasektori projektide rahastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles