Gaza linnas kestavad ägedad lahingud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli väed liikusid tankidega öösel Gaza linna rahvarohkematesse piirkondadesse ja pidasid tänavatel palestiina võitlejatega ägedaid lahinguid, ehkki maailma liidrid teevad üha suuremaid pingutusi vaherahu pealesurumiseks mõlemale poolele.


Reuters

i andmetel olid tulevahetused viimase kahe ja poole nädala ägedaimad. Hamas teatas, et on õhkinud oma lõhkeseadeldisi pealetungivate soomukite all. Linna kohal taevas hõljusid taas valgusraketid ning plahvatusi ja automaadivalanguid kostis lahingutsoonist enne koitu pidevalt.

Iisraeli eriüksused on õhulöökide ja laevadelt avatud suurtükitule toel liikunud öö jooksul edasi mitusada meetrit, sisenedes mitmesse eri linnaossa, vahendas AFP. Samal ajal anti Hamasi ja selle liitlaste positsioonidele, relvaladudele ja salatunnelitele ka üle 60 õhulöögi, teatas armee.

Hommikul nähti tanke Tal al-Hawa ja Sheikh Ajlini piirkonnast siiski lahkuvat, mis võimaldas sinna suunduda meedikutel. Iisraeli armee pressiesindaja kinnitas, et väed on tunginud territooriumil sügavamale ja tõmbavad linna ümber ringi koomale. Samas eitas ta pealetungi nn kolmanda faasi algust.

Kokkupõrgetest teatati samal ajal ka Khan Yunise linnast.

Meedias spekuleeritakse samal ajal laialdaselt selle üle, et juudiriigi juhtkond võib edasikestvatest rahukõnelustest hoolimata laiendada pealetungi veelgi, et pidurdada äärmuslaste raketituld oma linnadele.

Hamas jätkab kangekaelselt vastupanu ning teatab liikumisest võidu suunas, ehkki samal ajal ollakse valmis uurima ka vaherahualgatusi. Gaza poolteise aasta eest oma kontrolli alla võtnud liikumise poliitiline liider Ismail Haniya kinnitas, et enklaavi ei ole murtud.

Lähis-Idasse täna suunduv ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus mõlemat vaenupoolt taas kohe võitlust lõpetama, sest «liiga palju inimesi on surnud», kuid seni pole selliseid üleskutseid kuulda võetud. Palestiina meedikute teadetele toetuva meedia arvestuste kohaselt võib Gaza lahingutes hukkunuid olla juba kaugelt üle 900.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles