Norra arstid: Iisrael katsetab Gazas relvi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra arstid: Iisrael katsetab Gazas relvi
Norra arstid: Iisrael katsetab Gazas relvi Foto: AFP / Scanpix

Norra arstide sõnul kasutab Iisrael Gazat relvade katsepolügoonina.

Gazas töötanud Mads Gilbertil tekkisid kahtlused, kui ta nägi ta Gazas Sifa haiglas ohvritel tavapärasest erinevaid vigastustusi, kirjutab AFP.

Ka teine Gazas töötanud Norra päritolu arst  Erik Fosse kinnitas, et haavatasaanutel ei olnud granaatide või muude senikasutatud relvade tekitatud vigastused.

Arstide arvates kasutab Iisrael tihedaid inertseid metall-lõhkeaineid (Dense Insert Metal Explosives) ehk DIME-pomme.

«Need lõhkekehad tekitavad tugeva, kuni kümnemeetrise raadiusega lööklaine. DIME- pommid purunevad väga väikesteks osadeks ning tungivad läbi kudede ja luu, tekitades raskeid vigastusi. Tihtipeale tuleb selliste vigastustega isikutelt jäsemed amputeerida. Kui olla selle lõhkekeha vahetus läheduses, siis võib see kehaosi otsast rebida,» selgitas Fosse.

Juba varem on Iisraeli süüdistatud valge fosfori kasutamises.

Gaza arstide sõnul on nad ravinud üle 50 patsiendi, kellel olid fosforist tekitatud põletushaavad.

Fosforit on lubatud  sõjategevuses kasutada suitsukatte loomiseks, kuid selle kasutamine tsiviilelanike vastu on keelatud.

Iisrael eitas nii DIME-pommide kui ka fosfori kasutamist, lisades, et kõik nende poolt kasutatud relvad on rahvusvaheliselt lubatud.

Palestiina andmetel on siiani Iisraeli rünnakute tagajärjel hukkunud üle 900 palestiinlase, kellest 300 on lapsed. Haavatasaanuid on 4100.

Iisraeli kinnitusel on nad eilse seisuga kaotanud kümme sõdurit ja kolm tsiviilelanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles