Venemaa hakkas uuesti pumpama gaasi läbi Ukraina torude

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa riiklik gaasimonopol Gazprom teatas, et on andnud korralduse taastada tarned Euroopasse läbi Ukraina transiittrasside.


NTV telekanal näitas hiidkompanii ametnikku andmas telefoni teel käsku tarnete taasalustamiseks Balkanile, Türki ja Moldovasse, vahendas AFP.

«Ma olen saanud käsu. Me viime seda ellu,» vastas tehniline töötaja.

Samad kaadrid lasti eetrisse ka teistes suurtes üleriigilistes kanalites.

Interfax sai juba varem allikatelt teada, et alates kella kümnest hommikul Moskva aja järgi saadetakse Sudža jaama kaudu Ukraina torudesse 76 miljonit kuupmeetrit gaasi ööpäevas, mis suunatakse ilmselt kõige raskema puuduse all kannatavatesse riikidesse.

Gazpromi peakorteris kinnitati äsja tarnete uut algust. «Gaas hakkas liikuma kell 10.00 hommikul,» ütles ametnik, keda vahendas Reuters. «Kõik on hästi.»

Euroopa Komisjon tervitas teadet tarnete algusest ning lubas panna oma eksperdid kontrollima gaasivoogu läbi Ukraina torujuhtmete. Ukraina riiklik energiakompanii Naftogaz kinnitas veidi hiljem samuti tarnete algust.

BBC ekspertide hinnangul sõnul võtab tarnete täielik taastumine aega ideaaljuhul ühe ööpeäva, aga reaalsemalt kalkuleerides poolteist kuni kaks ööpäeva.

Euroopa Liidu riigid saavad umbes veerandi tarbitavast maagaasist läbi Ukraina, mis ise on jäänud aastavahetusest täielikult Venemaa gaasist ilma. Ukraina enda jaoks euroliidu transiidiküsimuse lahenemine Vene gaasitarneid tagasi ei too, sest endiselt jätkub vaidlus nii hinna kui ka väidetavate võlgade üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles