Gazas hukkunute arv kasvas «üle tuhande»

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Palestiina meedikute sõnul on kolmandat nädalat kestvates Iisraeli rünnakutes praeguseks hukkunud juba üle Gaza enklaavi elaniku, samas kui pealetung jätkub ja ägedad lahingud käivad üha sügavamal suletud tsoonis.


Gaza tervishoiuministeeriumi teatel on hukkunud 1010 palestiinlast, peaaegu kolmandik neist olid väidetavalt lapsed, samas kui veel ligi 5000 inimest on saanud vigastada, vahendas

BBC News

.

Sõltumatutest allikatest pole võimalik sellele infole kinnitust saada, sest ajakirjanikke sõjatsooni ei lubata. Iisraelis on samal ajal teatatud 13 inimese hukkumisest, neist kolm olid tsiviilisikud ja üks sõdur, kes said surma Hamasi raketitules, ülejäänud üheksa aga lahingus elu kaotanud sõdurid.

Diplomaatilised pingutused vaherahu sõlmimiseks pole seni tulemusi andnud, ehkki teatud huvi näitavad üles nii mõlemad pooled, kelle tingimused on aga vastandlikud. Lähis-Itta saabunud ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles, et ta tahab leida kestvat ja vastupidavat relvarahu. Tugevat survet üritab samal ajal islamistidele avaldada ka Egiptus.

Iisraeli meedia andmetel võib viimastel päevadel olla tekkinud lõhe juudiriigi valitsuses, kus kaitseminister Ehud Barak sooviks väidetavalt kehtestada nädalapikkust vaherahu, peaminister Ehud Olmert aga jätkata kampaaniaga nii kaua, kuni eesmärgid on täidetud.

Gaza sektorist teatatakse aga üha intensiivistuvast võitlusest, ehkki Iisraeli sõjaline pealetung tõmbab üha enam rahvusvahelist hukkamõistu. Täna kuuldi taas rasket automaadituld Gaza linna lähedal ning toimusid uued õhurünnakud.

BBC korrespondendi sõnul oli piiril kuulda terve päeva jooksul plahvatusi enklaavist. Öösel tabasid õhulöögid kümneid erinevaid sihtmärke Egiptuse piiri lähedal ja maakitsuse teistes osades, muu hulgas üht surnuaeda Gaza linnas, kust väidetavalt tulistasid äärmuslased oma rakette.

Lähis-Ida analüütikute arvates ei pruugi Iisrael siiski praegu soovida täieulatusliku sõja puhkemist linnastunud piirkondades, kus mõlema poole kaotused oleksid ilmselt veel palju suuremad, sest juudiriigis toimuvad vähem kui kuu aja pärast uued valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles