Bob Dylan ja Lou Reed on jänesemaksu valguses minevik

Valner Valme
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korn on eelmise aasta populaarseim Eestit külastanud kontserdiartist. Pildil            USA metal-bändi solist Jonathan Davis.
Korn on eelmise aasta populaarseim Eestit külastanud kontserdiartist. Pildil USA metal-bändi solist Jonathan Davis. Foto: Mihkel Maripuu

2008 oli ilmselt aegade parim kontserdiaasta Eestis. Iial pole meil käinud nii palju välismaiseid artiste, sealhulgas tohutu hulk kuumi ja aktuaalseid nimesid. Seda nii areenilaivide kui väiksemate, aga mitte kehvemal tasemel klubikontsertide osas.


Oma osa leidsid äärmiselt erinevate popmuusika valdkondade huvilised: pop, rock, metal, elektroonika, jazz, indie, urban – vähe sellest, oma osa leidsid ka kõigi nende žanrite kümnete sub-žanrite kuulajad. Ameerikast saabusid nii sealset noorterokki esindav Good Charlotte kui avangardne Black Dice, kõige populaarsemaks kontserdiks osutus aga üllatuslikult nu-metal’i alusepanijate bänd Korn, kuigi meil käisid möödunud aastal ka Lenny Kravitz ja R.E.M.

Veel aasta eest oli loota, et turg loksub paika ja me ei pea enam leppima iga kahe kuu tagant järjekordse Deep Purple’i koosseisuga. Mahakäinud ja viiendate koosseisudega saurused teatavasti ummistasid meie saale veel mõne aasta eest, harva, kui midagi krapsakamat sekka sattus.

Kes võinuks arvata, et 2009 on aasta, mil meid tabavad korraga nii tappev käibemaks kui majanduskriis.

2008 edu


Mis tingis üle aegade parima kontserdiaasta Eestis? Peab lisama, et kontserdiaasta oli publikule parem kui korraldajatele, sest mõnigi tippnimi (R.E.M., Bob Dylan, Lou Reed, Massive Attack) võinuks loogiliselt võttes koguda märksa enam publikut, aga inimesi ei jätkunud igale poole, valik oli võimas.

Aasta tagasi polnud majanduslangusest veel haisugi, samas edenesid muusikaärimeeste sidemed muu maailmaga, välismaised artistid (täpsemalt nende mänedžmendid) hakkasid juba Eestiga arvestama, Eesti publiku muusikaline silmaring avardus, kultuurile ja meelelahutusele kulutati meeleldi raha... Ühesõnaga, hakkas juba tunduma, et me oleme normaal­ne traditsioonidega Euroopa riik, mitte igavesti varakapitalistlik postsotsialistlik ääremaa.

Uuele alanud kontserdiaastale tõmbab suures osas kriipsu peale kultuuriüritustele kehtestatud 18-protsendine käibemaks senise viie protsendi asemel.

Eesti suurim kontserdikorraldaja on endiselt BDG, kelle mullusesse kontosse läksid teiste seas Korn, Rihanna ja Avril Lavigne ehk kolm populaarsemat kontserti Eestis aastal 2008, samas ka rahvusvaheliselt tunnustatud nimed, nagu Tricky, Efterklang ja The Orb, kes aga esinesid klubides, ning legendid, nagu Lou Reed ja Bob Dylan, kes aga ilmselt ei ole noorte seas popid. Kui võtta arvesse kontserdiaasta tipp-3 – Korn, Rihanna ja Avril Lavigne –, on aktiivsem kontserdikülastaja ikkagi noor inimene. Üks tänapäevase rokkmuusika alusepanijaid Lou Reed, kes esines linnahallis, ei ulatu isegi esikahekümnesse.

BDG juht Peeter Rebane seab alanud kontserdiaastal rõhu Lätile. Lätis tunduvad majandusasjad veel enam käest ära olevat kui Eestis, aga kui kõigil muudel kaupadel on neil käibemaks 21 protsenti, siis kontsertidel on lõunanaabrite juures täielik käibemaksuvabastus.

Blunt, Opeth

«2009 teeme Eestis võib-olla kaks-kolm kontserti,» kommenteeris Peeter Rebane. «Lätis on juba kolm kontserti confirm’itud (kinnitatud – VV) ja veel kolm-neli lisandumas. Kui teeme Eestis, siis ainult väga, väga kindlaid asju ja projekte. Bob Dylan, Lou Reed, Tricky jne on «jänesemaksu» valguses kindel minevik... kurb, aga tõsi...»

Selle aasta suurimaid kontserte tõotab tulla briti mahelauliku James Blunti oma, kelle toob maale BEM Agency, agentuur, mis peamiselt korraldab raskeroki suurimate nimede kontserte (eelmisel aastal näiteks Slayer, Sepultura), aga mille mulluste suurimate õnnestumiste hulka kuulus ka vanainimeste lembeartisti Chris Rea kontsert. 2009 esimesel kolmel kuul saabuvad Eesti lavadele lisaks Bluntile veel näiteks Opeth, Soulfly ja Sisters Of Mercy.

«Eks järgnevad paar kuud näitab, mis saab, aga meie jääme oma liistude juurde,» ütles Gunnar Viese BEM Agencyst. «Blunt on meie valikus pigem erand, aga praegune aeg näitab, et õige otsus, sest keegi teine ei tee midagi, võta Piletilevi lahti, tühi.»

18-protsendise käibemaksu osas Viese meelt ei heida, vaid võtab asju nagu nad on. «Proovime kohaneda, üritame hakkama saada, kuigi sellega on suht keeruline arvestada, et kolmteist prossa pannakse otsa.»

Numbrid

Osa kontserdiagentuure publikunumbreid ei avalda, sealhulgas suurim korraldaja BDG, kellelt möödunud aasta edetabelis näiteks esimesest seitsmest nimest viis, lisaks eeltoodud kolmele populaarsemale artistile Lenny Kravitz ja Def Leppard, veel aga R.E.M., Dylan, Massive Attack, Lou Reed, Sigur Ros, Klaxons, Monster Magnet jpt.

«Kahjuks me oma täpseid numbreid avaldada ei saa, sest konkurendid loevad ka lehti,» kostab Peeter Rebane. Gunnar Viese ütleb BEM Agency eelmise aasta suurimateks laivideks Slayeri ja Chris Rea – mõlemat käis kuulamas 4500 inimest. Võrdluseks: mõnelegi teisele nende toodud maailmanimele (küll omas žanris), nagu Soilwork või Overkill, jagus rahvast 400–450. BEM Agency on ka Rakvere festivali Green Christmas taga, mida külastas 2500 inimest.

Kontsertidest, mida esindas Reno Hekkonens, oli populaarseim Franz Ferdinand, kus oli tervelt 17 000 kuulajat, Piletilevi alljärgnevas tabelis ei kajastu see aga seetõttu, et oli festivali Õllesummer osa. Õllesummeril üldse käis 70 000 inimest. Eraldiseisvatest kontsertidest toob Hekkonens välja Whitesnake’i, kus oli 4000 inimest. Kuivõrd Piletilevi on vahendaja, peavad nad jääma konfidentsiaalseks, küll aga soostus Piletilevi juhataja Jaanus Beilmann avaldama 2008. aasta esikahekümne nimekirja popmuusikakontsertide osas (vaata kõrvalasuvat tabelit).

Festivalidest käis Jazzkaarel Jazzkaare korraldusjuhi Anu Luige andmeil 15 000 inimest (koos Jõulujazzi ja eraldiseisvate kontsertidega mullu kokku 26 000). Rabarocki kahe päeva publik oli 12 000, teatab Rabarocki peakorraldaja Kristo Rajasaare. Mõlemad festivalid toimuvad ka tänavu.

Kommentaar

Helen Sildna
kontserdikorraldaja (BDG)

Võis märgata, et kontserdid, mis toimusid aasta esimeses pooles või tulid müüki aasta esimeses pooles, olid edukad – Avril Lavigne näiteks. Toimus küll juulis, tuli müüki aga juba jaanuari lõpus, edukaimad olidki siis Korn, Avril ja Rihanna. Suve kontsertidest alates hakkasid piletimüügid juba aeglustuma ja aeglustusid veelgi sügise saabudes.

Selles valguses ongi äärmiselt kahetsusväärne, et otsus käibemaksu tõstmiseks võeti siiski vastu juba korraldajate jaoks oluliselt raskenenud olukorras. Ilmselgelt on publik muutunud hinnatundlikumaks ja enam ei toimi ka piletihinnad, mis aasta aega tagasi veel OK olid – mis siis veel rääkida hinnatõusust. Seetõttu hakkabki ilmselt kontserte alanud aastal Eestis vähem toimuma ja kannatama hakkab just eelkõige kontserdituru mitmekesisus harituma ja nõudlikuma maitsega publiku jaoks.

Kui väga ka ei tahaks publikule põnevaid esinejaid tuua, saab määravaks ikka see, milline hulk inimesi saab millise hinnaga piletit endale lubada, ja siit koorub omakorda loogika, kas saame siin riigis vastavat välisartisti endale lubada. Sama loogika toimib nii areeni- kui klubitasemel.

2008. aasta populaarsemad kontserdid Eestis

2008. aastal Eestis korraldatud popmuusikakontsertide edetabel. Allikas: Piletilevi. Järjestuse kriteeriumiks Piletilevi müügivõrgu ja internetikeskkonna kaudu müüdud piletite arv. Järjestus on suhteliselt pädev, sest erinevate korraldajate hinnangul müüakse eelmüügi kaudu 95 protsenti kontserdipiletitest.

1.    Korn


2.    Rihanna (pildil)


3.    Avril Lavigne (pildil)


4.    Scorpions


5.    Lenny Kravitz


6.    Seal


7.    Def Leppard


8.    Andrew Lloyd Webberi gala


9.    Chris Rea


10.    Wailers


11.    R.E.M.


12.    Bob Dylan


13.    Good Charlotte


14.    BI-2 sümfooniaorkestriga


15.    Whitesnake


16.    Massive Attack


17.    Snoop Dogg


18.    Filipp Kirkorov


19.    Dima Bilan


20.    Mihhail Turetski koor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles