Ansip jäi edasi Maripuu kaitseingliks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Maret Maripuu (paremal) tutvustas eile muudatusi pensionide, toetuste ja hüvitiste kojukannetes. Tallinna Perearstide Seltsi juhti Diana Ingerainen (vasakul) on eriti rahul, et töövõimetuspensioni soovijad ei täida taotlust enam arstikabinetis.
Sotsiaalminister Maret Maripuu (paremal) tutvustas eile muudatusi pensionide, toetuste ja hüvitiste kojukannetes. Tallinna Perearstide Seltsi juhti Diana Ingerainen (vasakul) on eriti rahul, et töövõimetuspensioni soovijad ei täida taotlust enam arstikabinetis. Foto: Liis Treimann

Sotsiaalminister Maret Maripuud ootab võibolla juba täna ees umbusaldushääletus, kuid meediapeksu alla sattunud poliitik peab suure tõenäosusega oma koormat edasi vedama.


Pärast Keskerakonna teisipäevast ultimatiivset nõudmist peaminister Andrus Ansipile tagandada toetuste ja pensionide maksmise skandaali keskmesse sattunud Maripuu hiljemalt kolmapäevaks ei jäänud valitsusjuhil üle muud, kui jätta oma minister esialgu ametisse. Ka eile hommikul koos olnud Reformierakonna juhatus pidas seda kõikidest halbadest variantidest kõige vähem halvaks.

Riigikogu infotunnis nõudis valitsusjuhilt ministri vallandamist keskfraktsiooni esimees Vilja Savisaar.

«Vastab tõele, et ma kaalun sotsiaalministri jätkamist või tema vabastamist, kuid praegusel hetkel ma ei tea ühtegi Maret Maripuust enam motiveeritud inimest, kes võiks tekkinud probleemid ministeeriumis likvideerida või ära hoida uute tekke,» sõnas Ansip.

«Ma ei pea võimalikuks samaaegselt vabastada nii kantslerit kui ka ministrit. Kujutan ette, et võib-olla mõni poliitik naudiks seda, kui kuskil tekib kaos. Mina nende hulka ei kuulu,» lisas peaminister.

Keskerakonna algatatud umbusaldusavaldusega ühinesid kohe nii Rahvaliidu kui ka erakonna Eestimaa Rohelised fraktsiooni liikmed.

Fraktsioonijuht Savisaar ei osanud eile õhtul öelda, millal vastav paber üle antakse. «Allkirjad on koos, kuid me soovime leida liitlasi, et see ka läbi läheks,» rääkis ta.

Maripuu võimalike tagandajatena pakkus Savisaar välja ka Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) poliitikuid ning sotsiaaldemokraate. «Aga ennekõike on see Ansipi valik,» lisas ta.

Nii sotsiaaldemokraatide kui ka IRLi liidrid on leidnud, et mõne koalitsioonipartei kaasaminek ministri mahahääletamisega toob vältimatult kaasa valitsuskriisi. «Ainult peaminister saab neid otsuseid langetada. Katse teha seda temast mööda minnes võib olla äärmiselt huvitav, kuid see viib möödapääsmatult koalitsiooni kiirele lagunemisele kas kohe või edaspidi,» on öelnud IRLi esimees Mart Laar.

Maripuu kinnitusel on tema kõige suuremaks kohustuseks süsteem tööle saada. «Uskuge mind, palju kergem oleks olla mujal kui Gonsiori tänaval,» tunnistas ta esmaspäeval, et läheks parema meelega tagasi riigikokku.

Korra on Maripuud juba kõrgest ametist maha hääletatud. See juhtus 23. märtsil 2005 Tallinna linnavolikogus, kui Reformierakonna noor naispoliitik jäi ilma volikogu esimehe kohast.

Riigikogu eilne infotund

Heimar Lenk
riigikogu liige, Keskerakond

Tunnen kaasa teile kui Reformierakonna juhile, et pink on nii lühike ja et teil ei ole sotsiaalala asjatundjaid rohkem kui Maret Maripuu, keda ministriks panna. See on muidugi kahetsusväärne ja kurb.

Aga mul on küsimuse teine pool, et millest on teil selline enesekindlus, et ta saab selle tööga hakkama, kui ta pole nüüd rohkem kui aasta jooksul sellega hakkama saanud?

Praegu on tulemas uued skandaalid ju nende pensionide kojutoimetamisega. See kerib ju praegu üles sama hooga, nagu oli see puuetega inimeste asi.

Andrus Ansip
peaminister, Reformierakond

Maret Maripuu on väga paljude probleemide lahendamisega hakkama saanud. Ka selle uue probleemi puhul näeksin ma eelkõige helgemat poolt. Meil toimub praegu ühe väga ulatusliku sotsiaalhoolekandesüsteemi põhjalik auditeerimine. Minu meelest on revisjon igasuguste toetusskeemide puhul äärmiselt vajalik.

Sotsiaalministeeriumiga on ühendust võtnud inimesi, kes on volituste alusel võtnud pensioni juba pikemat aega välja. Pensionärid ise on Eestimaalt juba ammu lahkunud.

Kui inimene on Eestist lahkunud, ta ei ole enam alaline elanik, siis riikidevaheliste lepingute alusel on talle pensioni maksmine absoluutselt välistatud. Muist inimesi on saanud raha, ilma et neil oleks selleks seaduslikku alust ja õigust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles