ÜRO laager sai Gazas tabamusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli tankid on tunginud sügavale Gaza linna ja jätkavad senise sõjategevuse ägedaimaid tulevahetusi palestiinlaste äärmusvõitlejatega, samas kui Egiptuses tehakse pingutusi sõlmimaks juudiriigi ja islamistliku Hamasi vahel relvarahu.


20. päeva kestva võitluse tagajärjel hukkunute arv on viimastel andmetel kasvanud 1055 peale, kui uskuda Hamasi juhitud tervishoiuministeeriumi teateid, vahendas Reuters. Täna öösel sooritati taas kümned õhulöögid positsioonide pihta maakitsuse eri otstes ning rünnakuid jätkati ka päeval. Gazast tulistati üle tosina raketti taas ka juudialadele.

Iisraeli sõjajõud on poole miljoni elanikuga Gaza linna piiranud juba päevi Praegu on suurem osa võitlusest koondunud Tel al-Hawa piirkonda ning tankid liiguvad kohati keskuse poole, kontrollimaks vastupanu tugevust. Suurt tormijooksu pole siiski veel tiheda asustusega alal alustatud.

BBC korrespondendi teatel algas tugev suurtükituli suletud enklaavile idast juba varastel hommikutundidel ja taevas täitus taas paksu suitsuga. Pealtnägijate sõnul marsivad sõdurid edasi tankide ja buldooserite taga. Teateid on ka mõningasest vastupanust, ent üldjuhul paistab armee ülekaal olema suur ning sõdurid liiguvad vajadusel kiirelt edasi.

Gaza keskuses toimus plahvatus ühes tornmajas, milles asusid Reutersi ja mitme teise meediakanali kohalikud toimetused. Intsidendis sai vigastada üks Abu Dhabi telekanali ajakirjanik ning see sundis kõiki evakueerima. Ilmselt tabas hoonet juudivägede mürsk või rakett.

ÜRO abiagentuur UNRWA teatas, et kaks tabamust on saanud ka selle peakorter Gazas, mis süttis seejärel põlema. Laagrisse on varjunud ka sajad kohalikud elanikud. Senistel andmetel said kolm abitöötajat vigastada. Arvatavasti rünnati laagrit fosforpommidega, mis süütavad ümbrust ja tekitavad suitsukatet.

UNRWA on praegu lõpetanud väljasõidud laagrist. Iisraeli täna külastanud maailmaorganisatsiooni peasekretär Ban Ki-moon väljendas juhtunu üle raevu ning juudiriigi kaitseminister Ehud Barak vabandas tema ees, kuid ei nimetanud allikate sõnul seda «rängaks veaks», ehkki Ban seda nii kirjeldas.

Iisraeli välisminister ja võimalik tulevane peaminister Tzipi Livni süüdistas pressikonverentsil hoopis Hamasi võitlejaid, kes varjavad end tema sõnul inimkilbi taha ja lasevad sellistel asjadel juhtuda, ehkki sõjavägi üritavat tsiviilohvreid vältida.

Free Gaza heategevusorganisatsiooni teatel piirasid Iisraeli sõjalaevad merel ümber ka aluse, mis toimetas Gaza sektorisse meditsiinilisi varusid, ning sundisid selle Liibanoni lõunapoolse rannikuosa lähedal rahvusvahelistes vetes ümber pöörama ja tagasi Küprosele sõitma.

Ban Ki-moon kordas täna jälle oma varasemaid üleskutseid viivitamatu relvarahu sõlmimiseks, sest Gaza tsoonis valitseb «kohutav humanitaarkriis», mis on jõudnud kannatamatuse piirini. Egiptuses tehaksegi pingutusi sõjategevuse peatamiseks.

Kairosse on suundunud ka Iisraeli pealäbirääkija ning isegi Hamasi kinnitusel on kõnelustega edasi liigutud, ehkki täpsemalt keegi midagi ei räägi. Iisraeli valitsuse pressiesindaja kinnitas, et kõnelustel on hoogu. Kaks poolt omavahel ei kohtu, vaid suhtlevad läbi Egiptuse vahendajate.

Hamas nõuab juudiriigilt relvarahu kohe oma vägede Gaza alalt välja viimist ning ka pikaaegse blokaadi lõpetamist, mis eelmistel kuudel sealseid elanikke lootusetusse kitsikusse tõukas.

Iisrael omakorda tahab teha lõppu raketirünnakutele, mida äärmuslased korraldavad Gazast juudiriigi lõunaosa linnadele, ning kinnitab, et ei soostu tingimustega, mis võimaldaksid palestiina islamistidel ümber rühmituda ja uuesti relvastuda.

Palestiina okupeeritud Läänekalda aladele saabunud Hispaania välisminister Miguel Angel Moratinos oli siiski optimistlik ning pidas relvarahulepet väga lähedalolevaks, kuigi mingil määral tööd tuleb tema sõnul veel teha.

Iisraeli ametnike kinnitusel taotleb juudiriik praegu Washingtonilt regionaalseid ja rahvusvahelisi julgeolekutagatisi. Samuti soovitakse rahvusvahelist vaatlusmissiooni merele, et takistada rakettide ja muurelvastuse smugeldamist läbi Egiptuse sadamate maa-alustesse salatunnelitesse, mis viivad Gazasse.

Saudi Araabias kohtuvad samal ajal Pärsia lahe riikide nõukogu liidrid, et arutada Iisraeli «agressiooni» palestiinlaste vastu. Lähis-Ida vaatlejate arvates võib sõjategevuse lõpptähtajaks saada järgmine teisipäev, kui Ameerika Ühendriikides astub ametisse uus president Barack Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles