Kultuurivedur 2008 on Anne Rande

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidust kultuurivedurit käes hoidev lastekirjanduse edendaja Anne Rande rõõmustas eile lastekirjanduse keskuses, et auhinna pälvimine juhib tähelepanu lastele ja kirjandusele ning toob veel rohkem inimesi raamatute juurde.
Puidust kultuurivedurit käes hoidev lastekirjanduse edendaja Anne Rande rõõmustas eile lastekirjanduse keskuses, et auhinna pälvimine juhib tähelepanu lastele ja kirjandusele ning toob veel rohkem inimesi raamatute juurde. Foto: Peeter Langovits

Pühendumuse eest, millega Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor Anne Rande lapsi raamatute ja kaunite kunstide juurde on toonud, pidas Postimehe kultuuritoimetus teda kultuuriveduri tiitli vääriliseks.


«Kui niivõrd särav ja energiline inimene nagu Anne Rande meie laste lugemise ja kirjanduse väärtustamise eest seisab, ei pea me noorema põlve lugemise pärast muretsema,» ütles Postimehe peatoimetaja Merit Kopli eile lastekirjanduse keskuses Anne Randele puidust kultuurivedurit üle andes.



Ta lisas, et Rande töö on tähtis just seetõttu, et inimene peab harjuma lugema juba lapsena, muidu jääb ta ka suurena raamatuist kaugele.



«Ma olen sellest vanusest väljas, et rõõmustada preemia üle oma edevusest. Mul on siiralt hea meel, et sellega saime jälle juhtida tähelepanu lastele ja lastekirjandusele, tuua veel rohkem inimesi raamatute juurde,» sõnas Rande vastuseks Koplile. «Jess, Postimees! Ära tegite! – See oli mu esimene mõte, kui autasust kuulsin.»



Hoone täis raamatusõpru


Lisaks pühendumisele laste lugema suunamisel pidas toimetus preemiat määrates tähtsaks Rande tööd lastekirjanduse keskuse mitmekülgses arendamises nii teadusasutuse kui sotsiaalse keskkonnana, mis väärtustab kultuuri tervikuna.



Mullu 75. sünnipäeva tähistanud Eesti Lastekirjanduse Keskus kolis aasta tagasi uuele aadressile Pikk 73, Tallinn. Sisekujundusfirma Laika, Belka & Strelka loodud kaunipalgelises ning Anne Rande ja teiste keskuse töötajate loodud kaunihingelises majas toimus aasta jooksul 402 üritust.



Seega on hoone olnud kuus päeva nädalas täis staažikaid raamatusõpru ja neid, kes oma teed raamatute juurde alles otsivad. Kõik keskuse sündmused on külastajaile tasuta.



Tiitel anti neljandat korda


Kultuuriveduri üleandmisele olid kohale tulnud ka keskuse patroon Evelin Ilves tütre Kadri Keiuga, kirjastaja Tiina Tammer, Tähekese peatoimetaja Ilona Mart­son, lastekirjanduse uurija Krista Kumberg jt.



Kultuurivedur on tiitel, mida ajaleht Postimees annab kultuuriaasta tõhusaimale mootorile, tänavu anti preemia neljandat korda. Varem on autasu saanud Mart Taniel (2007), Ülar Mark (2006) ja Ando Kiviberg (2005).



Pikemat lugu Anne Randest ja lastekirjanduse keskusest loe homse Postimehe lisast AK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles