Täna algab USAs Barack Obama ajastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eilsel riigipühal Martin Luther Kingi mälestanud Barack Obama annab täna Washingtonis Eesti aja järgi kella 19 paiku Ameerika Ühendriikide presidendivande.



CNNi värske arvamusküsitluse kohaselt usub iga seitsmes mustanahaline ameeriklane, et Obama valimisega presidendiks on 1960. aastatel mustade kodanikuõiguste eest võidelnud Martin Luther Kingi unistus rasside võrdsusest lõpuks täitunud.

Pühapäeval võttis Obama osa Washingtonis mastaapse Lincolni memoriaali ees toimunud rahvaüritusest «We Are One» (e.k «Me oleme üks» – toim) ning andis umbes poole miljoni rõõmsatujulise pealtvaataja ees sünge hinnangu Ühendriike ähvardavate ohtude kohta, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Meie riigi ajaloo jooksul on vaid käputäis põlvkondi pidanud vastu astuma nii tõsistele väljakutsetele kui need, mis me ees praegu seisavad,» märkis Obama. «Meie riik on sõjas. Meie majandus on kriisis.»

Staariparaad kontserdil


Obama sõnul ei hakka ta teesklemagi, et riigi ees seisvate probleemide lahendamine on kerge.

«See võtab aega rohkem kui üks kuu või aasta, selleks kulub ilmselt aastaid,» lausus ta. «Aga ärge kunagi unustage, et meie rahva tõeline iseloom ei avaldu mitte mugavatel ja kergetel aegadel, vaid õigetes sammudes, mis me rasketel hetkedel ette võtame.»

Lisaks USA uue riigipea sõnavõtule esinesid «We Are One’il» mitmed Ameerika Ühendriikide muusikalegendid.

Teiste seas musitseerisid Bruce Springsteen, U2 ja Stevie Wonder, kelle heliloomingut kasutas Obama tihti ka presidendikampaania ajal. Lisaks sai rahvas kuulda näiteks Beyoncé’, Mary J. Blige’i, Jon Bon Jovi, John Legendi, Shakira ja James Taylori etteasteid.

Ühendriikide kodusõjaaegse presidendi, USA 16. riigipea Abraham Lincolni auks kandsid ajaloolisi tekste ette näitlejad Tom Hanks, Jamie Foxx, Denzel Washington ja Jack Black. Sekka laulsid gospelkoorid ja mängis orkester.

Obama ametisseastumise tähistamine algas aga juba laupäeval, mil Obama võttis koos perekonna ning asepresidendi Joe Bideniga Lincolni eeskujul ette sümboolse rongiteekonna Philadelphiast Washingtoni.

Kutsub loobuma väiklusest


Teekonda alustades kutsus Obama ameeriklasi üles loobuma kitsarinnalisusest ja väiklasest mõtteviisist.

Nõunike sõnul räägib Obama samal teemal ka tänases inauguratsioonikõnes. Valge Maja uue pressiesindaja Robert Gibbsi sõnul kirjutas Obama oma ajaloolise kõne valmis nädala eest.

Obama personaliülema Rahm Emanueli sõnul tahab Obama oma kõnes kuulutada lõpu USAs levivale kõik-on-lubatud-kultuurile ning kavatseb poliitikutelt, ärijuhtidelt ja rahvalt nõuda uue kodanikuvastutuse ajastu alustamist.

Ametissepühitsemise puhul peetavad kõned on Ameerika Ühendriikide poliitilises kultuuris tähtsal kohal, olles lisaks ameeriklastele märgiline sõnum ka ülejäänud maailmale ning šanss uuel presidendil ise oma ametiaja toon määrata.

Oivalise kõnemehena on ootused Obama kõnele arusaadaval põhjusel üles köetud. Nõudlik on ka Obama kümneaastane tütar Malia, kes eelmisel nädalal isa väitel öelnud: «Esimene afroameeriklasest president – parem oleks, kui ta on hea.»

Pärast lõpuks rohkelt ebapopulaarsust kogunud Bushi-aastaid astub Obama ametisse küsitluste järgi kõrgema toetusreitinguga kui ükski teine president pärast Ronald Reaganit 1981. aastal. Ajalehe New York Times ja uudistevõrgu CBS Newsi küsitluse järgi on järgmise nelja aasta suhtes optimistlik 79 protsenti rahvast.

 Inauguratsioon
•    Obama ametisseastumise tseremoonia algab kell 10 kohaliku ja kell 17 Eesti aja järgi.
•    Esmalt esineb merejalaväeorkester, siis San Francisco poiste- ja lastekoorid.
•    Sõnavõtud senaator Dianne
Feinsteinilt ja kirikuõpetaja Rick Warrenilt.
•    Esineb Aretha Franklin.
•    Ametisse pühitsetakse asepresident Joe Biden.
•    John Williamsi muusikat esitavad Itzhak Perlman, Yo-Yo Ma, Gabriela Montero ja Anthony McGill.
•    Obama annab ametivande (umbes kell 12) ning esineb inauguratsioonikõnega.
•    Järgneb 56. ametisseastumise paraad Kapitooliumi mäelt Valgesse Majja.
•    Õhtul toimub Washingtonis uue presidendi auks kümme ametlikku ning mitu mitteametlikku balli.
•    Tseremooniat kannavad otse üle CNN (algus kell 12 Eesti aja järgi), BBC World News (kell 18) ning YLE 1 (alates 18.30)
Allikad: AP, PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles