Euroopal pole andmeid Ukraina väidetavast gaasivargusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko ja euroliidu energiavolinik Andris Piebalgs.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko ja euroliidu energiavolinik Andris Piebalgs. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidul ei ole mingeid tõendeid Moskva väidete tõestuseks, et Ukraina varastas jaanuarikriisi ajal Euroopale mõeldud Vene gaasi, ütles teisipäeval Euroopa Komisjoni energiavolinik Andris Piebalgs.


«Mul ei ole mingeid tõendeid selle kohta, et Ukraina võttis loata gaasi,» ütles vene keeles kõnelnud Piebalgs ühisel pressikonverentsil Ukraina peaministri Julia Tõmošenkoga.

Lätlasest eurovolinik tervitas kokkuleppe saavutamist Venemaa ja Ukraina vahel, mis tõi kaasa gaasitarnete taastumise Euroopale, nimetades seda «hiiglaslikuks edasiminekuks».

Piebalgsi sõnul tähendab tõik, et Ukraina ja Venemaa sõlmisid leppe kümneks aastaks, seda, et ELi tarbijad ei pea enam muretsema kahepoolsete tülide pärast, mis igal aastal Euroopa tarned peataksid.

«Kõikehõlmava leppeta Venemaa ja Ukraina vahel ei oleks gaasitarned olnud stabiilsed isegi nädala võrra.» lisas ta. «Pikaajaline lepe Ukraina ja Venemaa vahel on väga tähtis EL-i tarnijatele, et meil ei oleks igal talvel patiseisu.»

Euroopa gaasitarnete peatumise üle tekkinud pahameelele vaatamata kinnitas Piebalgs, et tüli ei mõjuta ELi suhteid Ukrainaga, mis pürgib tihedamate sidemete poole Läänega.

«Ma usun, et sellel küsimusel ei ole mõju Ukraina ja ELi suhetele,» ütles ta. «Sellel pole poliitilist mõju, ent samal ajal peame töötama usinamalt, et gaasisuhted oleksid stabiilsed ja läbipaistvad,» kinnitas volinik.

Ukrainat läbivad Vene gaasi tarned Euroopale taastusid teisipäeval, pea kolm nädalat pärast Moskva-Kiievi gaasitüli puhkemist, mis jättis talvekülmas Euroopa pikaks ajaks gaasita.

Venemaa peatas gaasitarned Ukraina siseturule aastavahetusel, süüdistades Kiievit hinnaleppega viivitamises ja võlgade mittetasumises.

Hiljem peatusid ka Euroopale mõeldud gaasi tarned, kui Venemaa süüdistas Ukrainat ebaseaduslikus gaasi kõrvaldamises siseturu tarbeks, mida Kiiev ägedalt eitas.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso väljendas täna Brüsselis ajakirjanikele küll oma pettumust Venemaa ja Ukraina tegevuse üle gaasikriisi ajal, kuid lubas, et Euroopa Liit jätkab sidemete arendamist mõlema riigiga.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles