Moskvat raputas kaksikmõrv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik Anastasia Baburova ja advokaat Stanislav Markelov.
Ajakirjanik Anastasia Baburova ja advokaat Stanislav Markelov. Foto: AFP / Scanpix

Tapetud ajakirjanike ja inimõiguslaste nimekiri sai Venemaal täiendust. Üleeile päise päeva ajal tapeti Moskvas inimõiguste advokaat Stanislav Markelov ja ajakirjanik Anastasia Baburova.






Tšetšeenitari perekonda kaitsnud Markelov mõrvati Moskva kesklinnas kuulilasuga. Ma­r­keloviga koos olnud ajalehe Novaja Gazeta praktikant Baburova sai seejärel samuti maski kandnud mõrvari relvast tabamuse pähe ning suri õhtul Pirogovi-nimelises haiglas.



Eile viisid inimesed endiselt ohvrite verega kaetud tapmiskohale lilli, mälestuskaarte ja küünlaid. Toetusmeeleavaldus toimus ka Tšetšeenia pealinnas Groznõis.



«Kui Moskva kesklinnas mõr­vatakse advokaat, kes on seotud poliitiliselt tähtsate juh­tumitega, on see sama oluline kui Anna Politkovskaja tapmine,» kommenteeris


uudisteagentuurile AFP inimõiguslane Ljudmila Aleksejeva, kes juhib Venemaa inimõiguste organisatsiooni Moskva Helsingi grupp. «Selliste inimeste nagu Markelov hukkumine on häbi meie riigile,» toonitas ta.



Markelov sai rahvusvaheliselt tuntuks pärast seda, kui mees oli kohtus kaitsnud tšetšeenitar Elza Kungajeva perekonda, kelle tappis polkovnik Juri Budanov. Tolle süüdimõistmine oli esimene kord, kus kõrge Vene ohvitser sai karistuse Tšetšeenia sõjas toime pandud kuriteo eest, ning see on muutunud Vene vägede poolt Tšetšeenias toime pandud inimõigusrikkumiste sümboliks, vahendas BNS agentuuri ITAR-TASS.



Baburova on kirjutanud Bu­danovi protsessist ja Kungajevite perest. Novaja Gazetas töötas ka 2006. aastal mõrvatud Politkovskaja, keda Markelov on samuti kaitsnud.



18-aastase Kungajeva tapmise eest kümneks aastaks vangi mõistetud Budanov vabastati enne tähtaega eelmisel neljapäeval.



Markelov vaidlustas selle otsuse kohtus ja lubas minna välja Euroopa Inimõiguste Kohtuni. Mõrvaõhtul olid Markelov ja Baburova just väljunud Budanovi juhtumit selgitavalt pressikonverentsilt.



Advokaat sai Kungajeva pere sõnul eelmise nädala lõpust saadik ähvardavaid tekstisõnumeid ja telefonikõnesid, mis nõudsid, et mees Budanovi asja rahule jätaks, vahendas raadiojaam Ehho Moskvõ.



Budanov väitis kohtus, et tap­pis Kungajeva vihahoos üle­kuulamise käigus, sest pidas teda tšetšeeni snaipriks. Pere sõnul rööviti aga tütarlaps oma kodust, teda vägistati ja lõpuks kägistati surnuks Vene sõjaväelaste joomingu käigus.



Lisaks Budanovi juhtumile tegeles Markelov ka Moskva lähedalt Himkist pärit lehetoimetaja Mihhail Beketovi juhtumiga, kelle tundmatud ründajad poolsurnuks peksid. Esialgu teatasid uurimisorganid, et väga tõenäoliselt on tapmine seotud Markelovi tööga.



Ajakirjandusvabaduse eest seisev organisatsioon Piirideta Reporterid kutsus Vene võime üles mõrtsukad kiiresti tabama. Organisatsioon on Venemaad meedia piiramise ja ajakirjanike ohutuse mittetagamise pärast korduvalt kritiseerinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles