Iisrael uurib fosforpommide kasutamist Gazas

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iisraeli armee algatas uurimise, et teha kindlaks, kas juudiriigi üksused kasutasid Gaza sektoris läbiviidud operatsioonides keelatud valge fosfori pomme.


Iisraeli ajalehe The Haaretzi teatel on uurimise all 20 mürsu tulistamine Gaza sektori põhjaosas asuva Beit Lahiya linna lähistel. Väidetavalt sisaldasid just need pommid valget fosforit, mis tekitab raskeid põletushaavu, vahendas Reuters.

Inimõiguste organisatsioon Amnesty International süüdistas Iisraeli armeed valge fosfori kasutamises tsiviilelanikkonna vastu, mis on rahvusvaheliste lepingutega vastuolus.

Iisraeli armee väitel kasutati sõjategevuses rahvusvahelise seadusega lubatud lõhkelaenguid.

1980. aastal sõlmitud ja kolm aastat hiljem jõustunud Genfi konventsiooni järgi on fosforpommide kasutamine tsiviilelanikkonnaga piirkondades keelatud. Siiski pole raskeid põletushaavu tekitava relva kasutamine lahingutegevuse käigus suitsukatte tekitamise eesmärgil keelatud. Fosforitükid põlevad aga nahaga kokkupuutumisel edasi ja võivad põleda kuni luudeni.

Varem on Iisrael tunnistanud valge fosfori pommide kasutamist sõjas Liibanoniga 2006. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles