Obamade esimene päev tipnes meeletu tantsumaratoniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikide esimeseks mustanahaliseks presidendiks vannutatud Barack Obama veetis ametisse astumise päeva õhtu ja öö koos abikaasa Michelle’iga kümnel ballil väsimatult tantsu vihtudes.


Üleeile, inauguratsioonipäeva hilistundidel Washingtonis toimunud kümnel ametlikul ballil esinesid uue riigipea auks pea kõik Ameerika rokk-, räpp- ja hiphop-muusika suurimad nimed, alates soulilegend Stevie Wonderist ja lõpetades Shakiraga. Tähistati ka 200 aasta möödumist inauguratsiooniballide tava tekkimisest.

Et pidustustele sisse pääseda ja ajaloolisel päeval oma silmaga tantsivat presidenti näha, maksid tuhanded inimesed kopsaka summa (sõltuvalt ballist 75–150 dollarit ehk 900–1800 Eesti krooni). Kõrgest piletihinnast hoolimata serveeriti üheksa dollarit (ligi 110 krooni) maksvaid kokteile plasttopsidest ja suupisteks pakuti juurvilju dipikastmes.

Barack ja Michelle Obama asusid lõputute pildistamiste, kõnepidamiste, paraadide ja käepigistuste saatel möödunud päeva õhtusse saatma kell 20.30, mil nad ilmusid õhtu esimesele, naabruskonna balli nimelisele üritusele, kuhu pääsemiseks pidi välja käima vaid 25 dollarit (300 krooni).

«Esiteks, kui hea näeb mu naine välja?» küsis Obama teda tormilise aplausiga tervitanud rahvalt. Ühendriikide uus esipaar asus seejärel tantsima õhtu esimest tantsu. Bluusilauljatar Etta Jamesi leivanumbrit «At Last» kandis ette soulidiiva Beyoncé, kes laulu lõppedes nutma puhkes.

Obama tõestas, et pole suuremat sorti tantsulõvi, kuna Michelle oli sunnitud tantsu ajal paar korda oma maani ulatuvat kleiti abikaasa jalge alt välja tõmbama.

Esimene leedi kandis elevandiluuvärvi, üht õlga paljastavat ning tikanditega tipitud kleiti, mille disainis taiwani päritolu moekunstnik Jason Wu, kes on moetööstuses tegutsenud vaevalt kolm aastat. Musta smokingit ja valget kikilipsu kandnud Obama nägi moepolitsei teatel samuti peen välja.

Järgmisena siirdus abielupaar samas hoones toimunud sõjaväelaste ballile. Seal võttis Obama tantsima jalaväeseersant Margaret Herrera, kes oli hetkest nii vaimustatud, et puhkes presidendi käte vahel nutma.

Nagu lubatud, käisid Obamad ridamisi läbi kõigilt ametlikelt ballidelt. Õhtu lõpuks oli Obama järjest enam raskustes: kõned muutusid järjest lühemaks ja abikaasa kleidi peale astumist oli pealtnägijate väitel aina raskem vältida. Viimasele, kümnendale ballile jõudis presidendipaar alles öösel kell 2.30.

Isa ametivandetseremoonial osalenud Malia ja Sasha Obama ballidest aga osa ei võtnud. Mi­chelle Obama sõnul naasevad nad täna koolitundidesse.

Muidu veatult kulgenud päeva ainsaks kurvaks hetkeks oli ajukasvajaga võitleva senaator Ted Kennedy kokkukukkumine inauguratsioonilõunal, mis toimus vahetult pärast seda, kui Obama oli Texase poole teele saatnud ekspresident Geor­ge W. Bushi. Kennedy viidi lõunalt ära kanderaamil.

Ekspresident George W. Bush ja endine asepresident, kolimise käigus selga vigastanud ja seetõttu ratastoolis istunud Dick Cheney siirdusid väljateenitud pensionile.

Bush naljatas sõpradele, et abikaasa Laura määras talle uue sisepoliitilise päevakorra, mis koosneb muruniitmisest ja prügi väljaviimisest.

Järelkaja


Vähemsõbralike riikide reaktsioonid Obama ametisse vannutamisele


•    Venemaa: Kremli kontrollitavate telekanalite uudistesaate esiuudiseks oli president Dmitri Medvedevi visiit Inguššiasse, pearõhk oli gaasitüli tagajärgedel.


•    Obama asumist presidendiks analüüsis pikemalt vaid telekanal Rossija, jõudes järeldusele, et Obama ilmselt ei õigusta talle pandud ootusi.


•    Hiina: osa Obama kõnest, kus ta viitas kommunismile ja valitsustele, kes hoiavad võimust kinni korruptsiooni ja teisitimõtlejate vaigistamise toel, jäeti riiklikus telekanalis hiina keelde tõlkimata.


•    Põhja-Korea: Obama ametisse asumine leidis kajastamist vaid riikliku uudisteagentuuri KCNA kolmelauselises lühiuudises.


Allikas: BBC
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles