Ansip: kriis jõudis Eestisse

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: AFP / Scanpix

Peaminister Andrus Ansip tunnistas valitsuse pressikonverentsil, et kriis ja rasked ajad majanduses on Eestisse jõudnud ning lubas selle tõrjumiseks peagi välja tulla uue negatiivse lisaeelarvega.


«Kas see on madalpunkt? Ma ei julgeks seda lubada, tööpuudus alles hakkab kasvama,» märkis Ansip.

Ansipi sõnul on kriisi üheks põhjuseks väljaspool eurotsooni asuvate eksporditurgude - Ukraina, Venemaa, Rootsi ja Inglismaa - kadumine sealse valuuta odavnemise tõttu euro suhtes. 

Peaministri sõnul ei vaja Eesti eraldi kriisiplaani, sest uue, veel aasta alguses vastu võetava negatiivse riigieelarvega kärbitakse veelgi riigi kulusid ning samas jäävad eelarvesse sisse majanduse turgutamiseks mõeldud investeeringud.

«EASi toetus on eelarves kahekordistunud, teadus- ja arendustegevuse kasv on sel aastal võrreldamatult suurem kui eelmiste aastatel,» loetles Ansip näited.

Ansip ja kaitseminister Jaak Aaviksoo kinnitasid, et valitsuses on valmisolek täiendavad kärped teha. «Kui me ei suuda neid teha, tuleb keegi, näiteks IMF, kes suudab, ja teeb need otsused meie eest, aga selle vastu pole valitsusel mingit huvi,» märkis Ansip.

Ansipi sõnul tuleb negatiivseks lisaeelarveks kärbete pakett, mis sisaldab lausalistest toetustest nagu kõigile makstav lastetoetus, loobumist vajadusepõhiste asemel ning kärped mis on seotud SKP vähenemisega näiteks kaitsekulutustes.

Ansip tõdes lõpetuseks, et tema arvates on Eesti valitsused riigi kriisiks hästi ette valmistanud, kogudes peamiselt 2006. ja 2007. aastal reserve. «2007. aastal, kui kõik rääkisid kriisist, oli riigieelarve ülejääk 6,5 miljardit ning tööpuudus 4 protsenti. Ma kordan veel kord, kui see oli kriis, siis ainult sellises kriisis ma elada tahaksingi,» ütles Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles