Palo ei näe lastetoetuste küsimuses vajadust kampaaniaks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Rahvastikuminister Urve Palo leiab, et Reformierakonnas arutusel olnud kampaania lapsetoetuseks loobumiseks on asjatu, sest soovi korral saavad vanemad toetusest loobuda ka praegu.

«Lapsetoetust on alati olnud võimalus loobuda ja see õigus on ka edaspidi. Ma ei näe siin probleemi, millega kampaania korras tegeleda,» ütles Palo Postimees.ee'le.

Lapsetoetus on ministri sõnul toetus lapse kasvatamise eest  ja lapsevanemal on alati õigus sellest loobuda, kui ta ei pea seda oma lapsele vajalikuks. «Selleks tuleb esitada sotsiaalametile taotlus ja kuu aja pärast enam raha arvele ei kanta.»

«Riigi jaoks on kõik lapsed tähtsad ja demokraatlikud riigid kohtlevad lapsi võrdselt. Siin tuleb aru saada ka sellest, et lapsetoetused on poliitika, millega riik näitab, et väärtustab laste olemasolu. Lastetoetus ei ole sotsiaalabi,» lisas Palo.

Riik ei tohi tema sõnul anda signaali, et ainult toimetulematute pered lapsed on riigi poolt tunnustatud. «Kõigi laste kasvatamisega kaasnevad kulud, seega on kõik lapsed õigustatud toetuse saamiseks. See ei ole vaestetoetus, vaid toetus riigi poolt lapsele.»

«Meie ühisest maksurahast saavad kõik lapsed toetust ainult 300 krooni kuus, kuid vanemahüvitise ülemmäär on tervelt 30 000 krooni kuus – selles võrdluses on midagi paigast ära,» lisas minister.

Vanemahüvitise ülemmäär ei tohi Palo arvates kindlasti enam tõusta, pigem võiks mõelda selle langetamise peale. «Ka sügisel tehtud uuringud näitavad, et inimesed peavad praegu kehtivat vanemahüvitise ülemmäära liiga kõrgeks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles