Mrs O, uus esimene naine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sel nädalal ametisse vannutatud USA presidendi Barack Obama abikaasast Michelle’ist tõotab tulla uus stiiliikoon. 

Aga mis Michelle Obamal seljas oli, katkestas ajakirjaniku jutu, kuidas Obamad läinud nädalavahetusel erirongiga Philadelphiast Washingtoni sõitsid, tuttav naisajakirjanik, kes poliitikas, mitte moes toimuvat kajastab.



«Muidugi olen ma Obama kõnedest huvitatud, aga Michelle’i rõivavalikud tunduvad praegu põnevamad. Naiselik nõrkus,» põhjendas ajakirjanik. Ja lisas, et mäletab tänaseni aega, kui oli veel 12-aastane ja Kennedyte pere Valgesse Majja kolis – nimelt uuris ta pidevalt, mida väikesele tüdrukule oh-kui-üleelusuuruselt glamuurne esimene leedi kandis.



«Nii nagu toona Kennedyd, on ka Obamad noored, atraktiivsed ja muljetavaldavad,» märkis ajakirjanik ja tõdes, et samamoodi nagu Barack Obamat võib võrrelda John Kennedyga – on ju nende elus palju sarnasust –, saab värske presidendi abikaasat Michelle’i kõrvutada Jacqueline Kennedyga.



Sama leitakse moele pühendatud interneti jututubades ja blogosfääris, kus uus esimene leedi on juba tabavalt ristitud «Mrs O’ks» ehk Proua O’ks, mis toob kohe meelde just Jackie O. Moeasjatundjate arvates on Jackiel ja Michelle’il siiski üks suur erinevus: kui proua Kennedy eelistas tippmoodi, armastab nüüdne esimene leedi pidevalt kaarte segada ega põlga tippdisainerite rõivaloomingu kõrval ära ka lihtsamaid ja odavamaid rõivaid, näiteks kaubamajakettidest Target või J. Crew ostetut.



New York Times kirjutas hiljuti, et Michelle Obamast on saamas Ameerika naiste ja küllap ka rahvusvaheline moeetalon, tänu kellele võib majandusraskustes vaevlev USA moetööstus taas järje peale saada, sest Ameerika esimese leedina eelistab ta just kodumaist.



Seda, kui mõjukas trendiseadja Mrs O on, näitas kujukalt mullune suvi, kui ta esines teles naistele mõeldud jutusaates «The View» ja kandis seal ühest tavalisest kaubamajaketist ostetud 148-dollarilist kleiti. 24 tunni jooksul olid kõik need kleidid kogu USAs läbi müüdud.



Obamade kodulinna Chigaco kunstiinstituudi moeosakonna juhataja Andrea Raynders märkis hiljutises teleintervjuus, et Michelle Obama saabumine Valgesse Majja juhatab sisse uue ajastu Ameerika moes.



«Tema stiili iseloomustab värske lähenemine. Ja oma rõivastumisalastes otsustes on ta väga praktiline.» Rayndersi arvates avaldab paljudele ameeriklannadele muljet küllap ka see, millise kergusega oskab hea maitsega Michelle Obama kena komplekti kokku panna sellele varandust kulutamata.



«Ma arvan, et talle meeldivad kenad ja kvaliteetsed riided, kuid ta ei kuluta rõivastele ilmtingimata tohutult raha – vähemasti ei ole seda täheldatud. Tal on lihtsalt hea vaist eri asjade kokkusobitamisel.» 



Moekriitikute sõnul iseloomustavad pika ja sihvaka Proua O stiili ennekõike julged ja kirkad värvid, keha embavad siluetid, aga ka varrukateta, lihtsa joonega ja enamasti ühevärvilised kleidid, samuti pärlid. Osa moejüngreid nimetab Obama stiili «modernseks elegantsiks», teised praegusele majandusraskuseajale vastavalt «majandussurutise šikiks».



Huvi tema moevalikute vastu on nii suur, et neile on pühendatud lausa eraldi veebileht: Mrs-O.org. Times aga väidab, et seni kogu maailma juhtivate poliitikute abikaasade seas hea riietumisstiiliga silma torganud Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy kaasa Carla Bruni hiilgeaeg on möödanik: nüüd on maailmal uus stiilne esimene naine.



Kleidikajad


Enne teisipäevast Barack Obama ametisse astumise tseremooniat Washingtonis ei olnud netikuluaarides kõige kuumemaks teemaks see, millest uus riigipea oma esimeses kõnes räägib ja millise sõnumi maailmale saadab, vaid mida ta abikaasa


Michelle sel päeval ametlikel üritustel ja seejärel õhtustel ballidel kanda kavatseb.



Tehti lausa ennustusvõistlusi, kas Harvardi ülikooli advokaadidiplomiga ja moeteadlik presidendikaasa valib kõrgdisaini ning eriti kallid ja unikaalsed rõivad või otsustab välgukiirusel – ta pidavat selle poolest kuulus olema – mõne paljudele taskukohasest poest hangitud lihtsama kostüümi kasuks.



Eriti suur huvi ümbritses ta õhtukleite. New Yorgis ilmuv Ameerika moeleht Women’s Wear Daily avaldas oma netilehel teisipäevaste ballide eel eri moekunstnikelt 35 sketši, mida Proua O võiks kanda, ja neid käis lühikese aja jooksul uudistamas üle kuue miljoni klikkaja.


Nüüd on see mõistatus lahendatud.



Mrs O kandis päevasel tseremoonial New Yorgi moedisaineri Isabel Toledo sidrunikollast tviidmantlit ja põlvedeni ulatuvat kleiti ning ballidel noore New Yorgi disaineri Jason Wu elevandiluukarva, ühe õlapaelaga õhtutualetti, mis oli kaetud Swarovski kristallidega.



Kokakunsti kõrgeim pilotaaž


Traditsiooni järgi on presidendi ametisse vannutamise päeval Kapitooliumis ka bankett. Sel korral algas kolmekäiguline pidulik söömaaeg mereannihautisega, mis sisaldas muu hulgas nii homaare, kammkarpe kui ka hiidkrevette. Teine käik koosnes pardirinnast hapuka kirsitšatniga ja metsiku riisiga täidetud ürdifaasanist, mida serveeriti pruuni suhkrusiirupiga maitsestatud maguskartulipüree ja köögiviljadega. Magustoiduks toodi lauale õuna-kaneeli biskviitkook jäätise ja vahukoorega.  


Kel aega ja julgust näiteks pardilihaga rinda pista, proovigu kodus üht neist roogadest järele teha.



Pardirind kirsitšatniga


Kümnele


•    1 sl oliiviõli


•    1 väiksem hakitud sibul


•    3 purustatud küüslauguküünt


•    1 sl hakitud šalottsibulat


•    0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid


•    0,5 tl musta pipart


•    3/4 tl soola


•    näpuotsatäis kuivatatud tšillihelbeid


•    1,3 dl tükeldatud punast paprikat


•    1 tükeldatud ploomtomat


•    60 ml kuiva punast veini


•    1,5–2 sl siidriäädikat


•    2 sl suhkrut


•    0,5 tl Dijoni sinepit


•    7,5 dl (külmutatud) tumedaid kirsse


•    1,3 dl heledaid rosinaid


•    10 luudeta ja nahaga pardirinnatükki


•    2 sl vett


•    1 sl hakitud värsket estragoni või murulauku



Tšatni võib eelmisel päeval valmis teha.


Aja õli suurel pannil kuumaks, prae sibulad ja küüslauk u 7 minutiga kuldseks. Lisa tomat, must pipar, vürtsköömen, tšillihelbed ja neljandik soolast ning kuumuta segades pool minutit. Vähenda kuumust, lisa paprika ja kuumuta u 5 minutit, kuni paprika on pehme.



Lisa vein, veiniäädikas ja suhkur, lase u 5 minutit haududa. Lisa sinep, alla poole kirssidest ja ülejäänud sool ning kuumuta veel minut. Lase jahtuda ja mõõda u 60 ml segust mikserisse ning püreesta ühtlaseks; jäta see pardi glasuurimiseks. Tšatni lõpetamiseks sega hulka ülejäänud kirsid, estragon ja rosinad.



Pane ahi 220 ˚C sooja. Sälguta pardirinna nahale terava noaga ruudukujuline muster ja maitsesta lihatükid soola ning pipraga. Aja vesi pliidil ahjukindlas nõus kuumaks, lisa parditükid, naha pool all. Prae naha poolelt 25 minutit, kuni suurem osa rasvast on sulanud ja nahk kuldpruun.



Tõsta parditükid kõrvale ja eemalda nõust suurem osa praerasvast. Pintselda liha kirsiglasuuriga üle ning tõsta tagasi ahjunõusse, naha pool peal. Pane ahju ja küpseta umbes 8 minutit.


Võta ahjust ja lase 5 minutit «puhata». Lõika liha viiludeks, paku koos kirsitšatni ja maguskartulipüreega.


Veinirüüpeks pakuti pidusöögil pardi kõrvale


Anderson Valley Goldeneye 2005 Pinot Noir’d.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles