HRW avalikustas Gruusia konflikti sõjakuritegude raporti

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia linnas Goris Vene õhurünnaku käigus purustatud elumaja.
Gruusia linnas Goris Vene õhurünnaku käigus purustatud elumaja. Foto: AP / Scanpix

Inimõiguseid kaitsev organisatsioon Human Rights Watch (HRW) avaldas mahuka raporti augustikuises sõjas toime pandud võimalike sõjakuritegude ja inimõiguste rikkumiste kohta.


HRW avalikustas 200-leheküljelise raporti, mis käsitleb viiepäevase sõja käigus sooritatud rünnakuid tsiviilisikute vastu, teatas Reuters.

Raport kritiseerib Gruusia väeüksuste etteteatamata «häbituid» rünnakuid separatistliku Lõuna-Osseetia keskusele Tshinvalile, väidetavat separatistidest mässuliste etnilist puhastustööd Lõuna-Osseetias asuvates Gruusia külades ning Venemaa «valimatuid» õhu-, tanki- ja suurtükirünnakuid kortermajadele.

«Tsiviilisikute kaitsmise asemel lubasid Vene väeüksused neile järgnenud Lõuna-Osseetia vägedel [...] tappa, lüüa, vägistada ja ähvardada tsiviilisikuid,» seisis raportis, mis kritiseeris rahvusvaheliste sõjaseaduste eiramist okupatsioonitsoonis.

HRW teatel kasutasid mõlemad konflikti osapooled ka tsiviilisikutele eriti ohtlikke kassett- ehk kobarpomme, mis kujutavad eriti suurt ohtu lastele, kes on uudishimulikud nende ligitõmbava väljanägemise tõttu.

«Nii Gruusia kui ka Venemaa peaksid ette võtma erapooletu ja põhjaliku uurimise oma vägede sooritatud rikkumiste kohta,» ütles HRW Euroopa ja Kesk-Aasia direktor Rachel Denber.

HRW soovitas Venemaa ja Gruusia valitsustel tungivalt uurida konflikti päevil toime pandud rahvusvahelise humanitaarseaduse rikkumisi ja sõjakurjategijad vastutusele võtta.

Nii Venemaa kui ka Gruusia on lükanud ümber väited, nagu oleks nad sõjategevuse käigus tarvitanud tsiviilisikute vastu liigselt jõudu.

Kuigi veel augustis kinnitas Lõuna-Osseetia liider venemeelne Eduard Kokoitõ avalikult, et separatistlikud mässulised hävitasid kõik piirkonnas asuvad Gruusia külad, siis nüüd eitab ka sealne juhtkond tsiviilisikute ründamist.

Gruusia teatel hukkus konfliktis 228 tsiviilisikut ja 169 sõdurit. Venemaa peaprokuratuuri uurimiskomiteel on seni andmeid 165 Lõuna-Osseetia elaniku surma kohta, kuigi sõja käigus väitis Venemaa, et Lõuna-Osseetias oh hukkunud lausa 2000 elanikku. Konflikti tõttu oli 100 000 inimest sunnitud kodudest lahkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles