Obama rokipidu sai lõppakordi

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

USA verivärske president Barack Hussein Obama rokib täiega. Nädala algul rokkis ta koos rokkaritega. Kogu tema ametisse vannutamine pööras rokk-kontserdiks. Ime siis, et vande andmine sassi läks, nii et seda tuli igaks juhuks järgmisel päeval korrata.


Šõud oli Washingtonis teisipäeval kogu raha eest. (Maksumaksja raha eest, olgu täpsustatud.) USA pealinna kogunesid oma etteastega Obama-maaniat kütma – tõmmake nüüd kopsud õhku täis, sest nimekiri tuleb pikk – Bono ja Beyoncé, Bruce Springsteen ja Stevie Wonder, Garth Brooks ja Sheryl Crow, Usher ja Shakira, Mary J. Blige ja John Legend, Jamie Foxx ja Denzel Washington, Will.i.am ja Queen Latifah.



Lincolni memoriaali ette koondatud etendust orkestreeris mees, kelle lavastada on juba aastaid olnud USA iga-aastase telepublikumagneti, ameerika jalgpalli superfinaali ehk Super Bowli suurejooneline vaheajašõu (mille pärast ka naised ei põlga macho-meeste valusat rüselemist vaatamast) – Don Mi­scher.



Obama on (Jeesus Kristus) superstaar, Ameerika ja kogu maailma messias, mistõttu võib arvata, et Hollywoodi tähed tahtsid end soojendada pigem tema säras kui vastupidi. Aga vahet pole. Sest ärahellitatud, kröösuslikud, hedonistlikud ja karmist elust võõrdunud ekraani- ja lavakuulsused, kelle enamasti vasakliberalismi kalduvad vaated lähevad vastuollu ameeriklaste tsentrist paremale jääva eluhoiakuga, aitavad vaevalt vormida kellestki rahvameest ja rahva meest.



Olgu Obama staarilembusele hoiatuseks valimistel alistatud konkurendi John McCaini reklaam, mis võrdles teda populaarse, kuid kergemeelse elupõletaja Paris Hiltoniga. Ei, see ei tekitanud enamikus sugugi arvamust, nagu oleks Obama tühikargaja, vaid, nagu küsitlused näitasid, pani paljusid kahtlema, kas Obama pole elustiililt liiga elitaarne.



Eliidi mured on aga kaugel sellest, mis läheb korda keskklassile, vaesematest kodanikest rääkimata. Uudisteajakiri U.S. News & World Report lasi enne Obama ametisse astumist korraldada esindusliku üleriigilise uuringu, mida ootavad ameeriklased oma uuelt juhilt ennekõike. Tulemused olid kaugel sellest, mis lähevad korda rokk- ja filmistaaridele.



Ligi pooled ameeriklastest peavad esmatähtsaks, et Obama võtaks käsile tervishoiukulutuste vähendamise. Täpselt kolmandik peab kõige olulisemaks ülesandeks pensioni- ja tervishoiusüsteemi reformimist. Pisut alla kümnendiku soovib, et vastne president alustaks oma ametiaega kas kaitsekulutuste kärpimisega või Iraagi sõja läbiviimise uurimisega.



Nende küsimuste lahendamisel pole Beyoncé hurmavast kurvikusest ega Shakira imelisest puusatööst grammigi abi. Obama elus on alanud karm argipäev. Kusjuures, kui midagi sassi läheb, ega siis uuel päeval enam nii kergelt vigade parandust teha anna.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles