Türkemenistan vabaneb igavese juhi isikukultusest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gurbangulõ Berdõmuhhamedov.
Gurbangulõ Berdõmuhhamedov. Foto: AFP / Scanpix

Türkmenistani autoritaarse riigijuhi Saparmurat Nijazovi ja tema lähedaste nimesid kandnud ajalehed ning ajakirjad loobusid autoritaarse juhi pandud nimedest.


Absoluutset võimu ja isikukultust nautinud isevalitseja surma järel 2006. aastal riigi uueks presidendiks valitud Gurbangulõ Berdõmuhhamedov, on mitmed Nijazovi eestvedamisel läbi viidud ebapopulaarsed reformid tühistanud ja püüdnud riiki välismaailmale rohkem avada.

End Türkmenbašiks ehk türkmeenide isaks kutsuda lasknud riigi eluaegne president Nijazov andis näiteks linnadele, ajalehtedele, kuudele ja nädalapäevadele uued nimed enda ning oma lähedaste järgi.

Berdõmuhhamedov on pärast riigijuhiks saamist teinud jõupingutusi eelkäija isikukultusest vabanemiseks. Näiteks Varem Türkmenbaši ema nime kandnud naisteajakiri Gubansoltan Edže nimetati ümber Zenan Kalbõks (Naise Hing). Turkmenbašõ Nesli-nimeline noortele mõeldud ajaleht, mis tõlkes tähendab Türkenbaši järeltulijaid, muudeti lihtsalt Nesliks, teatas RIA Novosti.

Muu hulgas keelustas Türkmenbaš oma elu ajal ka autoraadio kuulamise, salvestatud muusika taasesitamine, meesterahvastel pika habeme ja juuste kasvatamise. Tema kurikuulsa «ajaloolis-filosoofilise» raamatu «Ruhnama» («Hingelised kirjutised») lugemine tehti Türkmenistani elanikele kohustuslikuks, raamatu kirjastamine avas rahvusvahelistele suurettevõtetele aga tee suurte nafta- ja maagaasivarudega riigi energiaturule.

Berdõmuhhamedovi juhtimisel on riigis taastatud traditsiooniline Gregoriuse kalender, kaotatud riigihümnist Nijazovile viitavad read, lubatud varem keelustatud ooperi-, balleti- ja tsirkuseetendused, lõdvendatud internetipiiranguid ning taasavatud Teaduste akadeemia.

Vaatamata läbiviidud reformidele on opositsioon demokratiseerimise ja poliitilise protsessi arengute osas skeptiline ja ei usu, et Berdõmuhhamedovi valitsemise ajal oleksid ausad ja vabad valimised riigis võimalikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles