Peep Pahv: hea valik – tagasiastumine

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe sporditoimetuse juhataja Peep Pahv.
Postimehe sporditoimetuse juhataja Peep Pahv. Foto: Peeter Langovits

Eesti Uisuliidu juhtkonnal on tänase seisuga vaid üks hea valik – teatada oma tagasiastumisest. Kindlasti on alaliidu president Maire Arm ja asepresident Margus Hernits teinud Eesti iluuisutamise edendamiseks heategusid, kuid nädalavahetusel Euroopa meistrivõistluste järel puhkenud skandaalis astuti nii sügavasse ämbrisse, et võimalus sellest välja ronida näib olematu.



Eesti Uisuliidu juhtkond pole alates reedest langetanud ühtegi õiget otsust ega astunud elementaarseidki samme, et oma visiitkaartideks olevat sportlast Jelena Glebovat ja treenerit Anna Levandit abistada.



Ehk vaid reede õhtul tundis Levandi hetkeks, et alaliidu juhid on nendega ühes paadis, aidates otsustada EMi kohtunike tegevuse vastu protesti esitamist. Ühtlasi oli see Levandi ainus nõrkushetk – just tema olevat teinud ettepaneku saata ametliku protesti asemel rahvusvahelisse uisuliitu pehmemas vormis märgukiri.



Võime vaid spekuleerida, kas sellega mängiti maha Glebova kõrge koht. Ei maksa unustada, et isegi uute hindamisreeglite juures jääb jääl liuglemine pisut subjektiivselt mõõdetavaks spordialaks. Järgnenud sündmuste ajal eemaldus aga Eesti Uisuliit Levandi-Glebova tandemist maailma nobedaima kiirrongi hooga. Kusjuures käsipiduri kasutamise asemel keerati mootorile pöördeid juurde.



Kuulnud Soome meedia valet tõlgendust Levandi intervjuust Eesti Rahvusringhäälingule, ei asutud olukorda selgitama, vaid piltlikult öeldes langeti põhjanaabrite ees põlvili ning üllitati pöördumine, kus seisis, et avaldatud arvamus ei ole Eesti Uisuliidu seisukoht ning Eesti Uisuliit ei ole mitte ühelgi moel sellist seisukohta väljendanud. Arvamuse ja seisukoha all peeti silmas Levandi väidetavat lauset, et EMil kulla ja pronksi võitnud Soome naisiluuisutajate medalivõidud olid varem kokku lepitud.



Arusaamatu, miks ei vaevunud Eesti Uisuliidu president Maire Arm ja asepresident Margus Hernits enne pöördumise koostamist Levandi käest küsima, kas ta midagi sellist ütles, või vaatama intervjuu salvestust. Postimees võttis vaevaks Levandi lauseid sõnahaaval uurida ning julgen kinnitada, et midagi sellist Levandi ei öelnud.



Selle asemel tunnistas Hernits, et pühapäeval oli tal piinlik eestlasena Helsingis liikuda, Arm aga saatis Levandile ajakirjanikega suhtlemist keelava SMSi ning tegeles enda sõnul terve esmaspäeva olukorra uurimisega. Kuidas uurimine käis, pole selge – Levandiga polnud eile õhtuks keegi rääkinud.



Tagasiastumine vabastaks Hernitsa piinlikkusetundest ning Armi juhtunu tülikast uurimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles