IISS nimetas Vene sõjaväge paberist tiigriks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa põhjalaevastiku lipulaev tuumaristleja Pjotr Veliki (Peeter Suur)
Venemaa põhjalaevastiku lipulaev tuumaristleja Pjotr Veliki (Peeter Suur) Foto: Reuters / Scanpix

Vene relvajõudude tegutsemine mõju suurendamiseks maailmas olid 2008. aastal rohkem nagu sümboolsed ja sõjalises mõttes väga tagasihoidlikud.


Sellisele järeldusele jõudsid Rahvusvahelise Strateegiliste Uuringute Instituudi (IISS) teadlased, võrreldes endist superjõudu

Timesi

väitel «paberist tiigriga».



IISS i spetsialistid hindavad igal aastal 170 riigi sõjaväge.

Uuringus The Military Balance märgitakse, et vaatamata Vene strateegiliste pommituslennukite reidide taasalustamisele ja mõne sõjalaeva pikaajalisele viibimisele maailmamere erinevates paikades on liiga vara rääkida ammuse sõjalise jõu taastamisest.

Uuringus tuuakse välja laevastiku manöövrid Vahemerel ja Ladina-Ameerikas. Endine merendushiid saab kasutada oma laevu vähesel määral, suur osa laevastikust seisab raha puudusel kodusadamas ankrus, väidab IISS.

Analüütikute väitel vajab Venemaa veel aega, et saada võitu armee arengu 20-aastasest paigalseisust.

Praegu on suurriigil lahingukorras 12 aatomiallveelaeva, 20 suurt sõjalaeva ja üks lennukikandja.

Instituudi hinnangute järgi olid Venemaa kaitsekulutused 2007. aastal 3,9 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP), võrreldes 5,25 protsendiga 1998. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles