Putin: rahvusvaheline majanduskriis on täiuslik torm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin täna Davosis esinedes.
Venemaa peaminister Vladimir Putin täna Davosis esinedes. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa peaminister Vladimir Putin ütles täna Šveitsis Davosis alanud Maailma Majandusfoorumil esinedes, et rahvusvaheline majanduskriis on «täiuslik torm».

Putin kutsus maailma hoiduma libisemisest isolatsiooni või majanduslikku isekusse.

Vene valitsusjuhi sõnul vajab maailm reservvaluutasid ja avatumat poliitikat riikidelt, mis neid välja annavad.

Riigid peaksid püüdma hoiduda «pimedast usust», et riik suudab lahendada kõik probleemid, ütles Putin.

Putin ütles, et maailma tabanud finantskriisist üle saamiseks tuleb vabaneda virtuaalrahast ja kahtlastest reitingutest.

Maailmamajandus ei tohi olla illusioonide vangis, isegi kui illusionistideks on suured audiitor- ja reitingufirmad, ütles ta.

Putini sõnul tuleb raamatupidamises tagasi minna aktivate fundamentaalse hinna juurde.

«Meie hinnangul peab tulevane majandus muutuma reaalse hinna majanduseks,» seletas ta Davosis esinedes.

Energiajulgeolekut käsitledes ütles Putin, et selles valdkonnas tuleb luua uus rahvusvaheline õigusbaas.

«Me teeme ettepaneku tegelda uue rahvusvahelise lepingulis-õigusliku baasi väljatöötamisega energiajulgeoleku vallas. Meie algatuste elluviimine võib mängida majanduslikku rolli, mis on võrreldav Euroopa Söe- ja Teraseühenduse loomise leppe sõlmimisega,» lausus Putin.

Vene valitsusjuhi sõnul on ainus viis energiajulgeoleku saavutamiseks vastastikuse sõltuvuse loomine, sealhulgas aktivate vahetamisega «ilma igasuguse diskrimineerimise või topeltstandarditeta».

Putin ütles, et praegune energiaharta ei muutunud «toimivaks instrumendiks, mis suudaks esile kerkinud probleeme lahendada, aga selle põhimõtteid ei järgi isegi need riigid, kes sellele alla kirjutasid ja ratifitseerisid».

Vene peaminister ütles Davosis esinedes, et Moskva peab õigustatuks välispartnerite ettepanekuid suurendada tulevikus gaasitarneid Euroopasse, kasutades selleks Nord Streami ja South Streami.

Ühtlasi kutsus Putin USA presidenti Barack Obamat üles konstruktiivsele koostööle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles