Prantslased protestivad Mustal Neljapäeval Sarkozy vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse teadusuuringute keskuse teadlased valmistasid eile Montpellier’s tänase streigi jaoks üksmeelsust rõhutavaid loosungeid.
Prantsuse teadusuuringute keskuse teadlased valmistasid eile Montpellier’s tänase streigi jaoks üksmeelsust rõhutavaid loosungeid. Foto: AFP / Scanpix

Tänasel Mustaks Neljapäevaks ristitud üldstreigil Prantsusmaal on lubanud linnatänavatele meelt avaldama tulla sajad tuhanded inimesed, et protestida president Nicolas Sarkozy, tema valitsuse ja kapitalismi vastu.


Rongi- ja lennujuhid, õpetajad ja meditsiiniõed, tele- ja raadiotöötajad, posti- ja pangatöölised ühendavad käed üliõpilaste ja ajakirjanike, autotööliste ja supermarketipersonali ning tuhandete teiste erasektoris töötavate prantslastega.
Protestiaktsioonist on lubanud osa võtta isegi helikopteripiloodid ja suusatõstukite käitlejad.

Ühe küsitluse kohaselt toetas kõigi suurte ametiühingute ja opositsioonis olevate sotsialistide korraldatavat massilist väljaastumist Sarkozy vastu sellega kaasnevast kaosest hoolimata 75 protsenti prantslastest. Tegemist on suurima protestiaktsiooniga, mis Prantsusmaal pärast globaalse finantskriisi algust aset on leidnud.

Esimene suurstreik ametiajal

Must Neljapäev on ka esimene üldstreik Prantsusmaal pärast Sarkozy presidendiks valimist 2007. aasta mais. Peale selle, et nii mõnelegi ei meeldi Sarkozy isiklikult, on rahvas pahane valitsuse kavandatud stiimuliplaani pärast, mis ei tohiks ametiühingute sõnul nii palju keskenduda ettevõtete abistamisele, vaid rohkem töökohtade säilitamisele ja elanike ostujõu suurendamisele.

Detsembris tegi Sarkozy avalikuks 26 miljardi euro (407 miljardi krooni) suuruse majanduse ergutamise kava, mis üritab Prantsusmaad majanduskriisist välja juhtida, toetades riiklikke investeeringuid ja raskustesse sattunud autotööstust. Opositsioon nimetas plaani aga ebapädevaks ja esitas eelmisel nädalal enda koostatud 50 miljardi euro (782 miljardi krooni) suuruse «vastuplaani» majanduse ergutamiseks.

Eile võitis Prantsuse valitsus majanduskriisi küsimuses hõlpsalt ka sotsialistide algatatud umbusaldusavalduse. Parlamendi alamkojas pooldas umbusaldusavaldust vaid 231 parlamendisaadikut ehk 58 häält vähem kui vajalik.

Rahulolematus käärib

Briti ajalehe The Guardian teatel peegeldavad tänased demonstratsioonid rahva seas juba kuude kaupa hõõgunud rahulolematust riigijuhtidega. Kiiresti kasvama hakanud töötus, mis ohustab kõige teravamalt noori, ulatub ennustuste kohaselt järgmiseks aastaks kümne protsendini. Ka majanduslangus tuleb ilmselt rängem, kui eeldati, sest vähenenud eksport ja tarbimine on löögi alla seadnud tööstuse.

Sarkozy on uuel aastal käinud valitsuse plaanitud reformidest ja koondamistest rääkimas juba  17 kohas, ja pea kõikjal on teda ees oodanud vihased protestijad, keda taltsutab märulipolitsei.

Sarkozy erakonnakaaslasest parlamendisaadik Philippe Cochet kirjeldas olukorda riigis ajalehele Le Monde: «Tunnetan vägivalda sündivat. Näiteks koolides käib väga tugev mobiliseerumine.»

Tänane üldstreik Prantsusmaal


•    Kolmandik kõigist Pariisi Orly lennujaama lendudest jäetakse ära, Charles de Gaulle’i lennujaamas jääb ära iga kümnes lend.


•    Riikliku raudteefirma SNCF sõnul töötab vaid 60 protsenti TGV kiirrongidest, regionaalrongiliikluses on aga veelgi suuremaid häireid.


•    Londonisse sõitvate Eurostari rongide tööd streik ei mõjuta.


•    Pariisi metrooliikluse töö on tugevasti häiritud, kuid bussid ja trammid töötavad tavakorras.


Allikas: AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles