IT-firmad lõid ekspordi nimel Demokeskuse

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katse vanglast arvutit virutada pikendas vangi karistust poole aasta võrra
Katse vanglast arvutit virutada pikendas vangi karistust poole aasta võrra Foto: Elmo Riig / Sakala

Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ettevõtted avavad täna Eesti IKT Demokeskuse,


kus hakatakse näitama 28 partneri e-lahendusi ja korraldatakse nende müüki


välismaale.

Ülemiste Citys asuv keskus kujutab endast ruume, kuhu on koondatud käegakatsutavad näited Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ettevõtete edulugudest.

Näha saab erinevaid e-riigi süsteeme nagu e-kool ja X-tee kui ka tarbijatele suunatud lahendusi nagu mobiiltelefoniga juhitav ajalehekiosk, digi-TV, mobiil-ID ja paljud teised.

Demokeskuse asutajaliikmed on MicroLink Eesti, EMT, Elion, Microsoft, Santa Monica Networks, Datel ja Ülemiste City.

MicroLink Eesti juhatuse esimehe Enn Saare sõnul ei ole aga keskuse eesmärk reklaamida üksikuid tooteid, vaid selle mõte on suurendada ettevõtete vahel koostööd.

«Demokeskus annab haruldase võimaluse näidata, kuidas eri firmade loodud süsteemid omavahel toimivad. Saame ilmekalt ja tõetruult demonstreerida, kuidas eestlaste loodud tehnoloogilised lahendused võivad olla väga kasulikud kodanikule, riigile või ettevõttele,» selgitas Saar.

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu president Urmas Kõlli ütles, et Demokeskuse loomisel on hoolega mõeldud klientidele väljaspool Eestit.

«Paljude Eestis loodud tehnoloogiliste teenuste tutvustamine ja müük välisriikides on takerdunud. IT-firmad on aru saanud, et ekspordi nimel tuleb teha koostööd. Täna avatav Demokeskus on esimene konkreetne samm selleks, et saaksime uuenduslikke lahendusi paremini tutvustada nii klientidele kodumaal kui ka väljaspool Eestit,» rääkis Kõlli.

Kõlli märkis, et Demokeskusesse hakatakse tooma Eestit külastavaid väliskülalisi, äridelegatsioonide ja firmajuhte.

Demokeskusele on õla alla pannud mitmed juhtivad rahvusvahelised IT-firmad.

Koos Demokeskusega avab uksed ka Microsofti Innovatsioonikeskus, mille tegevus on suunatud Eesti IT-ettevõtete konkurentsi suurendamisele välisturgudel.

Microsoft Eesti juhi Rain Laane sõnul muutuvad Innovatsioonikeskuses Eesti ettevõtetele kättesaadavaks uusimad Microsofti tooted ning firmad saavad oma lahendusi reaalselt toimivas keskkonnas katsetada, mis annab firmadele vajaliku konkurentsieelise.

Lisaks uusimatele tehnoloogiatele hakkab Microsoft Eesti firmasid abistama ka oma lahenduste tootestamises, tuues Eestisse juurde sellealast kompetentsi ning koolitusi.

Microsoft on olnud ka toetajaks e-riigi lahenduste Demokeskusse jõudmisel.

«Demokeskus mitte ainult ei anna firmadele võimalust oma toodete näitamiseks terviklikus keskkonnas, vaid sunnib nende lahenduste valmistajaid ka iseendi jaoks selgeks tegema, mis see toode täpselt on ja millist väärtust ta kannab. Püüame firmadele nõu ja jõuga selles protsessis abiks olla,» sõnas Laane.

Maailma suurim andmesalvestuslahenduste tootja Sun Microsystems osaleb Demokeskuses oma autoriseeritud lahenduste kompetentsikeskusega, mis on Baltikumis esimene.

Sun Microsystemsi Põhjamaade regionaalne direktor Christopher Des Forges avaldas demokeskuse avamisel rõõmu keskuse Eestisse jõudmise üle.

«Igal aastal katsetab üle 3500 kliendi ja 400 partneri meie kompetentsikeskustes mitmesuguseid IT-lahenduste prototüüpe. See annab meie partneritele võimaluse aega kokku hoida ja demonstreerida lahenduste toimimist praktikas,» ütles Des Forges.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles