EL lubab Islandile kiirelt ukse avada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi uus peaminister Johanna Sigurðardóttir.
Islandi uus peaminister Johanna Sigurðardóttir. Foto: AP / Scanpix

Majanduskrahhi äärel seis­val Islandil lubatakse saada 2011. aastaks ELi liikmeks, kinnitas laienemisvolinik Olli Rehn.


Rehn ütles Briti ajalehele The Guardian, et kui Island taotleb lähiajal liikmeks saamist, võib ta ELi astuda koos Horvaatiaga, kes liitub praegu 27-liikmelise blokiga eeldatavasti 2011. aastal.



Seda, kas Island vastava taotluse Brüsselile esitab, sõltub eeskätt kolme kuu pärast peetavate ennetähtaegsete parlamendivalimiste tulemustest. Paremtsentristlik valitsus eesotsas peaminister Geir Haardega astus esmaspäeval tagasi ning eile jõudsid uue, vähemuskoalitsiooni moodustamises kokkuleppele sotsiaaldemokraadid ning vasakpoolsete ja roheliste liikumine.



Populaarne minister


Tõenäoliselt nimetab president Olafur Ragnar Grimsson täna uueks peaministriks senise sotsiaalministri, 66-aastase Johanna Sigur­ðar­dóttiri. Tema tööks saab valitsuse juhtimine aprilli lõpus või mai algul toimuvate ennetähtaegsete parlamendivalimisteni.



Sigurðardóttirist saab Islandi läbi aegade esimene naissoost ja AFP teatel ka maailma esimene avalikult homoseksuaalne peaminister maailmas. Sigurðardót­tir sõlmis 2002. aastal seadusliku kooselu aja- ja näitekirjaniku Jónína Leósdóttiriga.



Briti lehe The Times teatel on Sigurðardóttiri toetus erinevalt teistest poliitikutest finantskriisi eelse ajaga isegi kasvanud. Temas nähakse lõhestunud saareriigi ühendajat, kes suudaks Islandi kriisist välja tuua.



Seda, kas Sigurðardóttir jääb võimule ka pärast üldvalimisi, on praegu raske ennustada, kuna arvamusküsitlustes jäävad sotsiaaldemokraadid alla koalitsioonipartneritele vasakpoolsete ja roheliste parteist.



Kui viimased on seni eeskätt kalandusküsimuste tõttu olnud ELi astumise vastu, siis sotsiaaldemokraadid pooldavad ELiga liitumist ja soovivad selles küsimuses samaaegselt üldvalimistega rahvahääletuse korraldada.



Kiired kõnelused


Sotsiaaldemokraatide hinnangul on Islandi majanduse päästmiseks vajalik krooni vahetamine euro vastu nii kiiresti kui võimalik.



Euroopa Komisjon teatas eile, et kui Island avaldaks soovi ELiga ühineda, ei tehtaks Reykjavikile erandeid, kuid liitumiskõnelused kulgeksid kiiresti. «Islandit koheldaks vastavalt tema teenetele, aga et ta on EEA (Euroopa Majanduspiirkonna) liige, läheksid läbirääkimised suhteliselt kiiresti,» vahendas Reuters Rehni esindajat. Hinnanguliselt kehtib Islandil juba kaks kolmandikku ELi õigustikust.



Islandi pangandussüsteem kukkus kokku mullu oktoobris, põhjustades rahvusvaluuta kroo­ni väärtuse vabalanguse. Olukord sundis valitsust laenama kümme miljardit dollarit (120 miljardit krooni) Rahvusvaheliselt Valuutafondilt ja mitmelt Euroopa riigilt.



Seni maailma ühe kõrgema elustandardiga harjunud Islandi majandus langeb tänavu umbes kümne protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles