Majanduskriis lööb erakondade valimiseelarvetesse augu

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare valimisreklaamid Tallinnas..
Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare valimisreklaamid Tallinnas.. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Erakonnad arvestavad, et majanduslanguse tõttu tuleb neil selle aasta kahtedel valimistel kokku hoida ning pakuvad, et valimiste kulud jäävad kokku väiksemaks kui viimastel riigikogu valimistel.


«Valdav osa kampaaniakuludest tuleb eraisikute annetustest, riigi toetus kulub peamiselt erakonna administratiivkuludeks ning loomulikult ei ole inimesed sel aastal nii valmid annetama kui varem,» selgitas Reformierakonna peasekretär Kristen Michal Postimees.ee'le.

Michali sõnul on Reformierkonnal plaanid valimisteks tehtud, ent konkreetseid kulunumbreid ei tahtnud ta avaldada.

«Kui tavaliselt ütlevad kampaaniategijad, et 10 protsenti läks asi kallimaks kui planeeritud, siis sel aastal tuleks vähemalt 10 protsenti vähema rahaga toime tulla,» ütles Michal.

Sotsiaaldemokraatide peasekretär Randel Länts rääkis, et nende erakonnal on endiselt plaanis kahtedel valimistel kulutada 10 miljonit krooni, aga praegu arutatakse, kuidas toime tulla, kui peaks selguma, et raha tuleb soovitust vähem.

Roheliste peasekretär Ain Kabal ütles, et nende erakond on ka juba varem kokkuhoidlikult majandanud ning seetõttu pole majanduskriisist tulenevad raskused neid ehk nii tugevalt tabanud. «Üksikisikute annetusi on muidugi vähe,» märkis Kabal.

Rahvaliidu aseesimehe Kajar Lemberi sõnul jäävad nende valimiskulud endiselt 5-6 miljoni kanti, mis võib olla kuni kümme korda vähem kui rahakamatel erakondadel.

«Rahvaliit toetab endiselt ülempiiri seadmist valimiskulutustele,» märkis Lember ja lisas, et inimestel on ikka erakonda raskem toetada, kui neil endil on raske.

Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Margus Tsahkna ütles, et ka nende erakond vaatab valimiskulutusi üle.

Tsahkna sõnul on üheks põhjuseks, miks kampaaniad ilmselt odavamad tulevad, see, et meediareklaami hinnad on langenud, samuti toetab nende erakond endiselt välireklaami keeldu enne valimisi.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ennustab, et tänavuste nende kahtede valimiste kulud jäävad tema erakonna jaoks alla 2007. aasta riigikogu valimiste kuludele. Ka Toobali sõnul on raskem saada just eraisikute annetusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles