Kooliarst puuris lapse hambaid vanemate teadmata

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reimo huul läks hambaravi käigus paiste.
Reimo huul läks hambaravi käigus paiste. Foto: Erakogu

Oli reede. Trennist väsinud seitsme-aastane Reimo istus vaikselt auto tagaistmel ja sõitis koos isaga kodu poole. Koduuksest sisse astunud, puhkes laps ühel hetkel ohjeldamatult nutma. Isa uuris, mis viga, ja märkas poisi paistes huult.


Pisaratega võitlev poiss rääkis. Nimelt oli Põlvamaa Räpina ühisgümnaasiumi hambaarst parandanud vanemate teadmata Reimo kahte hammast. Arst tegi ka tuimastuse. Saamata aru, kuidas sel puhul käituda, oli poiss katki närinud huuled ja hammustanud keelde.



«Kooliarst peaks tegema üksnes hammaste kontrolli ning kui ta leiab, et on tarvis parandada, siis peaks ta lapsevanemat teavitama,» seletas poisi isa Roomet Rämman. «Kindlasti oleks pidanud esimese klassi lapsele selgitama, mida tuimastus teeb.»



Hambaravi vajadus jääb Rämmanile siiani mõistetamatuks. Nimelt on lapsel Tartus olemas oma hambaarst, kes veel detsembri alguses väitis, et kõik hambad on terved, mistõttu jääb arusaamatuks, kuidas said augud sedavõrd kiiresti tekkida.



Rämmani sõnul on aga peamine probleem selles, et kui lapsevanem jäetakse teavitamata, siis ei oska tema ka lapse hambaarstile öelda, mida on poisi suus tehtud.



«Kooliarsti sõnul oleksime pidanud tegema avalduse, et me ei soovi hambaravi,» lisas Rämman. «Tekib küsimus, mille kõige vastu pean ma veel avalduse kirjutama.»



Räpina ühisgümnaasiumis kümme aastat hambaid parandanud Anna Matto sõnul keelitas ta last mitte huuli närima, kuid poiss ei kuulanud. Samuti ei pidanud hambaarst vajalikuks vanematele ravist teada anda, kuna Räpina puhul on tegu väikese kohaga.



«Oleme aastaid küsinud esimeste klassi lastevanematelt hambaraviks luba,» seletas Matto. «Kuna aga medõde vahetus, siis jäi sel aastal hambaarsti küsimus ankeedist välja.»



Hambaarst ei pidanud seda suureks probleemiks, kuna selliseid kaebusi pole varem ette tulnud, kuid lisas, et omavalitsusega lepiti kokku, et edaspidi hakatakse lapsevanematelt neid asju üle küsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles