Ahmadinejad kutsub suurriike «viisakusele»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahmoud Ahmadinejad.
Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Reuters / Scanpix

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad kutsus neljapäeval suurriike «viisakusele» Teheraniga suhtlemisel.


«Ähvardusi jagavad suurriigid peaksid õppima, kuidas korralikult rääkida ja viisakas olla, nii et Iraani kultuurne ja rahuarmastav rahvas neid kuulaks,» ütles Ahmadinejad Iraani kirdeosas Mashhadis, vahendas uudisteagentuur BNS AFP uudist.

Ta ei toonud välja konkreetseid riike, kuid Iraan on olnud Läänega konfliktis oma tuumaprogrammi tõttu, sest Washington koos liitlastega kahtlustab, et Iraan püüab energiatootmist ettekäändena kasutades tuumarelva luua.

«Iraanlased on loogiline rahvas ja kui teil on loogiline pakkumine kõnelusteks, siis esitage see ja öelge seda. Me kuulame ja tervitame kõiki, kes maailma hädadele lahendust pakuvad,» vahendas uudisteagentuur Fars presidendi sõnu.

«Ähvardamise aeg on möödas,» ütles ta ja lisas, et see sai ümber 1979. aasta islamirevolutsiooniga.

Teheran tekitas Läänes esmaspäeval hirmu kodumaal toodetud satelliidi orbiidile saatmisega, sest kardetakse, et Iraan võib sama tehnoloogiat kasutada tuumalõhkepeade transportimiseks.

Päev varem kohtusid Wiesbadenis Saksamaa ning ÜRO Julgeolekunõukogu vetoõiguslike liikmete USA, Hiina, Venemaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia diplomaadid, kes avaldasid soovi leida tuumatülile «diplomaatiline lahendus».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles