Gruusia sai uue peaministri

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nika Gilauri.
Nika Gilauri. Foto: AP / Scanpix

Gruusia parlament kinnitas täna riigi uueks valitsusjuhiks endise rahandusministri Nika Gilauri.


33-aastane Gilauri on riigi viies peaminister Gruusia president Mihheil Saakašvili viieaastase ametiaja jooksul, vahendas AFP.

Civil.ge teatel uue valitsusjuhi poolt 106 ja vastu kõigest kaheksa parlamendisaadikut. Mitmed parlamendis esindatud väikesed opositsioonierakonnad ja sõltumatud rahvasaadikud hääletusest osa ei võtnud.

Gilauri ütles pärast hääletust parlamendis peetud kõnes, et kavatseb keskenduda Gruusia territoriaalse terviklikkuse taastamisele, ülemaailmse majanduskriisi mõju vähendamisele ja demokraatlike reformide elluviimisele. Seejuures lubas Gilauri teha rohkem koostööd ka opositsiooniga.

«Meil on kaks väljakutset - okupeeritud territooriumid ja ülemaailmne majanduskriis,» lisas Gilauri, kelle sõnul ootab Gruusiat majanduse jahenemise tõttu raske aasta ja seetõttu tuleb edasi lükata ka lubatud pensionitõus.

«Valitsuse peaeesmärk on tööhõive,» lisas ametisse kinnitatud peaminister, kelle sõnul investeerib uus valitsus majanduse elavdamiseks ja uute töökohtade loomiseks infrastruktuuriprojektidesse. Samuti lubas Gilauri, et valitsus võtab vastu majandusabi paketi.

Gilauri rõhutas, et Gruusia eesmärgiks on jätkuvalt integreeruda lääne poliitiliste ja julgeolekustruktuuridega, eeskätt NATOga.

Vaid kolm kuud ametis olnud eelmine peaminister Grigol Mgaloblišvili lahkus tervislikel põhjustel, kuid palju on räägitud ka tema ja Saakašvili vahel tekkinud erimeelsustest.

Valitsuses toibus Gilauri saamisega valitsusjuhiks kaks vangerdust. Parandusasutuste ja kriminaalhoolduse valdkonda hakkab juhtima Dimitri Šaškin ning uueks rahandusministriks määrati senine aseminister Kahha Baindurašvili.

Samuti loodi uus regionaalarengu ja infrastruktuuri ministeerium, mida hakkab juhtima Davit Tkešelašvili, kes varem töötas siseministeeriumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles