Tšehhe tabas kastreerimise tõttu kriitika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kirurgiline kastreerimine, mida Tšehhimaal seksuaal­kurjategijate puhul praktiseeritakse, on lubamatu, sest tihti ei anta patsientidele piisavalt infot operatsiooni kõrvaltoimete kohta või ei ole nad sajaprotsendiliselt otsustusvõimelised, teatas Euroopa Nõukogu.




Kui veel 30 aastat tagasi oli kirurgiline kastreerimine levinud meetod seksuaalkurjategijate parandamiseks, siis nüüdseks on peaaegu kõik liikmesriigid sellest loobunud, märkis Euroopa Nõukogu piinamisvastase komitee raport. Tšehhi vastav seadus pärineb aga aastast 1966. 



Raporti andmeil kastreeris Tšehhi Vabariik aastatel 1998–2008 vähemalt 94 inimest.


Üleeile avalikustatud dokumendi koostas organisatsioon eelmisel aastal, kui nõukogu delegatsioon käis Tšehhis seksuaalkurjategijatest vangide elutingimusi uurimas.



Kirurgilist kastreerimist kasutatakse seal ühenduse teatel isegi esmakordselt süüdi mõistetud mittevägivaldsete kurjategijate, nagu näiteks ekshibitsionide puhul.



Kastreerimine on Tšehhis vabatahtlik ja seda tehakse ainult täiskasvanud meesterahvastele nende endi soovil. Nõukogu arvates ei ole aga kõik otsused sugugi sajaprotsendiliselt vabalt langetatud.



Ohtlik tervisele


«Peaaegu kõigil juhtudel viitasid patsiendid sellele, et nende avalduse põhjuseks oli hirm pikaajalise vanglakaristuse ees,» kommenteeris nõukogu.



Lisaks leidsid uurijad tõendeid, et vähemalt osa kastreeritutest oli märkimisväärse vaimse puudega ja seetõttu on kahtlane, kuivõrd nad olid vastutusvõimelised. Vaid kahel juhul võisid uurijad kinnitada, et seksuaalkurjategijad valisid kirurgilise kastratsiooni väliste mõjutusteta.



Kirurgiline kastreerimine on nõukogu sõnul ka tervisele ohtlik, lisaks viljatusele suurendab see ka luuhõrenemise riski, muutuda võib välimus.



Raportis kinnitavad uurijad, et kastreerimise läbi teinud vangidele ei antud piisavalt infot operatsiooni võimalike tagajärgede kohta.



Ühes vanglas kaebasid kurjategijad, et neile ei antud üldse mingit teavet võimalike kõrvalmõjude kohta enne, kui nad olid esitanud avalduse kastreerimiseks ja saanud kontakti välismaailmaga.



Tšehhi riik aga kaitseb kirurgilist kastreerimist, kuna see aitab testosteroonitaset alandada meestel, kes ei suuda oma sugutungi kontrollida ja on seksuaalselt agressiivsed, selgitas valitsus oma vastuses nõukogu raportile.



Kuigi tšehhid viitavad oma praktikat kaitstes ekspertide kogule, kes kinnitab, et kirurgiline kastratsioon on igati tõhus viis seksuaalkuritegusid ennetada, arvab nõukogu, et statistika näitab vastupidist.



«Komitee delegatsioon leidis vähemalt kolm juhtumit, kus seksuaalkurjategijad panid toime tõsiseid seksuaalsusega seotud kuritegusid, kaasa arvatud seeriavägistamine ja mõrvakatse, pärast seda kui nad kirurgiliselt kastreeriti.»



Nõukogu delegatsiooni raporti kohaselt ei ole kastreerimine nii tõhus meetod edasiste kuritegude ärahoidmiseks, kui väidetakse.



«Kirurgiline kastreerimine on väärastav, pöördumatu sekkumine ja seda ei saa seksuaalkurjategijate ravimisel pidada meditsiiniliselt vajalikuks. Selline sekkumine võtab inimeselt viljastamisvõime ja sellel on rasked füüsilised ja vaimsed tagajärjed,» öeldi raportis, soovitades riigil taas tungivalt kirurgiline kastreerimine lõpetada.



Teine kastratsioon


Lisaks kirurgilisele kastratsioonile kasutavad tšehhid veel üht levinud seksuaalkurjategijate raviviisi – keemilist kastratsiooni. Meetodil, mis vähendab ravimite abil meessuguhormoonide taset, on viimase kümne aastaga ravi saanud umbes 300 meest.



Keemilist kastreerimist on seksuaalkurjategijate puhul katsetanud ka Prantsusmaa ja Suurbritannia. Kõigil juhtudel on tegu vabatahtliku protseduuriga, vahendas BBC.



Itaalias on ksenofoobne Põhja Liiga partei esitanud seaduseelnõu, mis lubaks nii keemiliselt kui kirurgiliselt kastreerida vägistajaid. Eelnõu aluseks olid aga eeldatavalt illegaalsete immigrantide toime pandud kuriteod.



Poola praegune valitsus arutas eelmise aasta lõpus seadust, mis muudaks pedofiilide kastreerimise kohustuslikuks, juhul kui on oht, et nende toime pandud kuriteod korduvad.


Briti lehe Times andmetel võib keemiline kastreerimine vähendada retsidivismijuhtumeid 40 protsendilt viiele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles