Itaalia vaeb koomapatsiendi surma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

17 aastat koomas elanud Eluana Englaro heitis kunstliku toitmise kat­ke­mise järel hinge, kui­gi valitsus püüdis perekonna soovil toi­mu­nud surma viimase hetkeni ära hoida.





Englaro toitmise lõpetasid arstid nädalavahetusel ja ennustasid sealjuures, et naine elab veel 12–14 päeva. Läks aga teisiti. Nagu ajakiri Der Spiegel vahendas, teatas tema isa Beppino Englaro juba üleeile õhtul: «Jah, ta on meie hulgast lahkunud.» Just isa võitles juba aastaid selle eest, et tütar võetaks lahti teda elus hoidvate masinate küljest.

Samal ajal pidas Itaalia parlament erakorralist istungit, kus arutati seadust, mis oleks kohustanud arste Englaro kunstlikku toitmist jätkama. Kui riigi tervishoiuminister Maurizio Sacconi parlamendile 38-aastase naise surmast teada andis, vastasid mõned saadikud hüüetega «Mõrtsukad!», vahendas New York Times Itaalia ajakirjandust.

Sümboolne vaidlus


Englarode perekond oli juba aastaid Itaalias eutanaasia ja sellesarnaste tegutsemisviiside ümber käiva debati sümboliks. 1992. aastal sattus naine raskesse liiklusõnnetusse ning on pärast seda olnud vegetatiivses seisundis.

Paar aastat pärast õnnetust kuulutasid arstid tema olukorra pöördumatuks ja isa Beppino alustas võitlust tütre õiguse eest surra. Veidi enne autoõnnetust oli Englaro nimelt kindlalt teatanud, et ei soovi koomasse langemise korral elus hoidmist, sest oli seda lähedase sõbra juures pealt näinud.

Mullu novembris saavutas isa lõpuks kohtuvõidu, mis lubas tütre kunstliku toitmise lõpetada.
Mida lähemale jõudis päev, kui Englaro tegelikult torude küljest lahti ühendatama pidi, seda valusamaks muutusid eutanaasia pooldajate ja vastaste vaidlused Itaalias.

Kui naise toitmist järjest vähendama hakati ning ajakirjandust täitsid õudsed kirjeldused naise korisevast hingamisest, kogunesid Udines asuva erahaigla juurde meeleavaldajad, kes protestisid tema elu lõpetamise vastu ja palvetasid võimaliku ime eest.

Katoliku kirik oli tugevalt Englaro toitmise lõpetamise vastu ja nimetab seda võrdseks eutanaasiaga, mis on Itaalias keelatud.

Arvamusküsitluste kohaselt on Itaalia rahvas tuntud koomapatsiendi saatuse küsimuses sügavalt lõhestunud: umbkaudu pool arvab, et õigus oli naise isal, teine pool on aga elu lõpetamise vastu.

Peaminister Silvio Berlusconi soovis Englaro elu lõppu igal juhul edasi lükata ning tahtis eelmisel reedel viimasel hetkel läbi suruda dekreedi, mis lubaks siiski kunstliku toitmise katkestamise keelata.

President Giorgio Napolitano keeldus aga oma allkirja andmast, kuna see oleks tähendanud Itaalia kõrgemas kohtus tehtud otsuse pööramist ja olnuks seega põhiseadusevastane. Seetõttu muudeti dekreet seaduseks, mida parlament arutas veel siis, kui Englaro oli juba hinge heitnud.

Berlusconi avaldused


Berlusconi katsed seadust muuta ei ole siiski lõppenud, täna peaks Itaalia parlament lõplikult otsustama, mis saab edasi naise päästmiseks mõeldud seadusest. Berlusconi ise nimetas Eluana surma tapmiseks. «Ta ei surnud loomulikku surma. Ta tapeti,» kommenteeris meedias juhtumi asjus aktiivselt sõna võtnud peaminister.

Enne Englaro surma põhjendas Berlusconi oma soovi kommentaariga, et ta ei saa lubada mõrva, sest pole Pontius Pilatus. Itaalia meedias tekitas tormi ka peaministri sõnavõtt, kus ta kuulutas Englaro võimeliseks lapsi saama. Lisaks avaldas ta soovi muuta põhiseadust nii, et ta saaks ise välja anda dekreete ilma presidendi allkirjata, vahendas uudisteagentuur AFP.

Itaalia kohus lubas, et Englaro surnukeha lahatakse, et teha kindlaks, miks ta suri palju varem, kui tema neuroloog ennustas.

Vatikani tervishoiuminister Javier Lozano Barragan kutsus Jumalat surma eest vastutavatele andestama. «Võtku Issand ta vastu ja andestagu neile, kes juhtisid ta sinna,» kommenteeris ta.

Itaalias on keelatud aktiivselt surmale kaasa aidata, kuid patsientidel on õigus edasisest ravist keelduda. Pole aga võimalust ette otsustada, mida inimese kehaga pärast koomasse langemist teha võib.

Eluana Englaro
•    25.11.1970–9.02.2009
•    Pärast 1992. aasta autoõnnetust hakkas isa võitlema tema surma eest, kuna tütar oli seda koomasse langemise korral soovinud.
•    Juhtumit arutati kohtus ja isa nõue lükati tagasi nii 1999. kui ka 2005. aastal. Mullu andis kohus õiguse naise toitmine lõpetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles