Veskimägi: miks peavad pensionid tõusma 5 protsenti?

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension.
Pension. Foto: Elmo Riig

Tööandjate keskliidu volikogu juhi ning mööblitootmisfirma Standardi omaniku Enn Veskimägi sõnul oleks valitsus võinud viieprotsendilise pensionite tõusu ära jätta.


«Miks pidime pensioneid tõstma 5 protsenti, kui kõik teised langetavad? Minu arvates on pensionärid arusaajad inimesed ja praeguses olukorras peavad kõik millestki loobuma,» sõnas Veskimägi täna «Tuulelohe lend» majandusfoorumil.

Veskimägi tõi välja mitmeid nn ravivõimalusi, mis peaksid majandusolukorda leevendama. Näiteks peaks tööandjate hinnangul langetama maksuvaba tulu määra, era- ja riigisektori palkasid ja peretoetusi. Samuti peaks läbi viima haldus- ja haridusreformi ning tõhustama välismajanduspoliitikat.

«Välispoliitika pole mitte kuidagi seotud majanduspoliitikaga,» märkis Veskimägi, kelle sõnul on vaid üksikuid näiteid, mil välissaatkonnad on aidanud kaasa majandustehingutele. Ta lisas siiski, et praegu juba töö käib olukorra parandamiseks, kuid süsteemi loomine võtab veel palju aega.

Ekspordist rääkides ütles firmaomanik, et kuigi kõik räägivad ekspordist, pole ühel firmal lihtne lihtsalt kätte võtta ja eksportima hakata. «Tänases olukorras kardinaalselt muuta suunda ja hakata eksportima pole lihtsalt reaalne. See kõik võtab aega. Sul peab olema toode, turundus. See on kolme kuni viie aasta projekt,» sõnas ta, lisades, et eksporditurud, mis on Eestist huvitatud, on täna samamoodi languses.

Veskimägi lisas, et dialoog tööandjate ning riigi vahel toimis viimati hästi, kui peaministriks oli praegune majandusminister Juhan Parts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles