Tagastatud tulumaks läheb õppemaksuks ja võlgade katteks

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Paljudel inimestel on veel tagasi saamata tulumaks juba ära planeeritud. Nii kavatsetakse tasuda õppemaksu, vanu krediitkaardivõlgu, teha autole hooldus või reisida.


«Ma saan vaid mõnituhat tagasi ja maksan sellega krediitkaardivõla ära. Saab selle kaelast ära; mina saan tagasi kahe lapse eest ca 11,5 tuhat ja jätan selle mustadeks päevadeks. Kui musti päevi minu jaoks ei saabu (mida ma väga loodan), siis läheb raha sügisese reisi jaoks; olen kaheksandat kuud lapseootel ja tagastatud rahadest ostan asju lapsele: vankri, voodi, mähkimislaua. Olen väga õnnelik selle võimaluse üle!» Taolisi vastuseid andis postimees.ee

küsitlus

lugejate seas.

Nagu näha, on enamik inimesi veel tagasi saamata liigselt tasutud tulumaksu kenasti ära planeerinud. Kuigi kindlaid üldistusi teha ei saa, võib põgusa ülevaate põhjal öelda, et enim tasutakse tulumaksu eest ära vanad võlad, olgu need siis tuttavatele, pangale kodulaenu või krediitkaardi eest. Viimaseid võlgu silmas pidades lubavad mitmed inimesed kurja plastikkaardi sootuks ära visata.

Samuti läheb mitmel inimesel raha kohe uuesti ringlusesse ehk ülikooli õppemaksuks, et järgmisel aastal ka natuke tagasi saada.

Samas leidub ka neid, kel tulumaksuga hoopis huvitavamad plaanid. Näiteks lubab üks lugeja oma 11 000 krooni eest hotellis toa üürida ning seal siis pidu panna. Teine kasutaja tahab aga raha eest kahele lemmikloomale steriliseerimisoperatsiooni ära teha. Samuti saab keegi endale uue ahju, auto korda, alkoholijoobe, terved hambad, itaalia keele selgeks, muusikaelamuse Madonna kontserdil ning järgmise aasta küttepuud.

Maksu-ja tolliameti teatel oli 12.55 seisuga esitatud 123 557 deklaratsiooni, mille kohaselt kuulus tagasimaksmisele 720 170 235 krooni, juurdemaksmisele 3 934 077 krooni.

Kokku ootab amet tänavu 650 000 deklareerijat, kellele makstakse kokku umbes 2,5 miljardit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles