Eelnõu seadustaks ühepoolse palgakärpe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Mihkel Maripuu

Justiitsministeeriumist rahandusministeeriumile kooskõlastamiseks saadetud seaduseelnõu annaks eraettevõtteile õiguse majandusliku olukorra halvenedes ühepoolselt kärpida töötajate palku kuni seitse protsenti.


Eelnõu kaaskirjas seisab, et kui pärast töölepingu sõlmimist tööandja majanduslik olukord oluliselt halveneb ja töötajale kokkulepitud palga maksmine oleks tööandjale ebamõistlikult koormav, võib töötaja palka üks kord 12-kuulise ajavahemiku jooksul vähendada, kuid mitte rohkem kui seitse protsenti.



Ennetaks probleeme


Vähendamise järel ei tohi töötaja palk olla väiksem valitsuse kehtestatud palga alammäärast.



Enne palga vähendamist peab sellest usaldusisikule või töötajaile vähemalt 14 päeva ette teatama. Usaldusisik või töötaja peab oma arvamuse andma seitsme päeva jooksul.



Töötajal, kelle palka tööandja vähendada tahab, on õigus 14 päeva jooksul pärast vastava teate saamisest tööleping lõpetada palga alandamise tõttu, teatades sellest viis tööpäeva ette. Tööandja maksab töölepingu lõpetamisel hüvitusena ühe kuu keskmise palga.



Eeltoodud täiendus tuleks justiitsministeeriumis valminud eelnõu järgi nii praegu kehtivasse kui ka selle aasta juulist jõustuvasse töölepingu seadusesse.



«Koondamine on nii töö- kui ka avaliku teenistuse õiguses ette nähtud iga üksiku töötaja õiguste kaitseks. Kiirelt halvenevas majandusolukorras võib see aga lõpptulemusena kaasa tuua kõigi töötajate olukorra halvenemise,» märkis ministeerium rahandusministrile saadetud kirjas.



Sotsid vastu


Riigikogulane, sotsiaaldemokraat Eiki Nestor aga ütles eile, et see eelnõu ei saa mingil juhul seaduseks. Nestori väitel pole selline muudatus põhjendatud ei sisuliselt ega ka õiguslikult.



Nestori sõnul peab iga riigiasutuse juht ise otsustama, kuidas tööd kitsamates oludes ümber korraldada.



Erasektoris kehtivad Nestori sõnul kapitalistlikule süsteemile iseloomulikud reeglid. «Palk peab jääma kahepoolse kokkuleppe teemaks,» märkis Nestor, lisades, et rasketeks aegadeks on seaduses sätestatud osalise tööaja ja sundpuhkuse kasutamise võimalus. (BNS/PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles