Majanduskriis sööb võidu Euribori languselt

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro paberrahad
Euro paberrahad Foto: Caro / Scanpix

Kuigi Euribor on mitu kuud järjest langenud ning pangad ennustavad trendi jätkumist, pole see mitmele Postimees.ee lugejale rõõmu toonud, kuna suurenevad kommunaalkulud ning langevad palgad söövad võidu ära.


Kuigi leidub ohtralt ka neid, kellele Euribori langus kergendust toonud, on negatiivsete kogemustega inimeste hulk ka üpriski suur, näitab Postimees.ee tehtud

küsitlus

.



«Langes 3000lt 2200le - parem tunne on küll, aga rohkem midagi lubada küll ei saa, sest peab väga kokkuhoidlikult hakkama saama, kuna varsti töötus ukse ees; Euribori muutus toob minule kaasa 3000-kroonise laenumakse alanemise. Samas küttehindade tõus sööb selle ilusti ära! Muud kasu ise Euribori langusest ei näe; Detsembris oli mul euribori muutmine, muutus 6 protsendi pealt 4 protsendi peale, maksan nüüd 1200 krooni kuus vähem. Samas, tööl on kõik lisatasud ära võetud, nii et kokkuvõttes muutus jättis küll rahakotti rohkem raha, aga majandussurutis sööb selle kõik ära.»

Nõnda kirjutavad lugejad oma kogemustest. Palju on ka taolisi vastajaid, kes panga nõul Euribori tipphetkel laenuintressi ära fikseerisid ning nüüdsest langusest ilma kopsaka trahvita mõnu tunda ei saa. Leidub ka neid, kel kroonilaen, mida Euribori langus ei mõjuta.

Teisalt on ka taolisi laenajaid, kellel palka ega lisatasusid veel kärbitud pole ning kellele mitme tuhande kroonine langus elu kergemaks teeb.

«Mul juhtus selline lugu, et eelmine kord lukustus peaaegu tipus 5,4 peal. Järgmine lukustus kevadel. Hinnavõit tuleb suurusjärgus 6000 krooni kuus. Rõõmus meel ikka selle üle. Ilmselt panen vähemalt 2/3 võidust koguma - peaks ju vähemalt  kuue kuu palgavaru kuskilt võtta olema,» kirjutab üks lugeja. «Marginaal 0,5, Euribor miski 2,2, praegu 16 000 krooni kuumaks. Maist peaks prognooside kohaselt tulema 10 000 või alla selle. See teeb meele rõõmsaks küll,» sekundeerib teine.

Samas on vastajad üpriski realistlikud oma võimaluste suhtes ega luba Euriborilt tulevat võitu maha juua või reisile kulutada, nagu näitas tulumaksu tagastamise küsitlus. Eelkõige soovitakse raha säästa või praktiliselt, näiteks remondiks, ära kulutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles