Säästuaeg ametnikke autokompensatsioonist ilma ei jäta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseministeerium tõstis ametnikele makstava autokompensatsiooni palga sisse.
Kaitseministeerium tõstis ametnikele makstava autokompensatsiooni palga sisse. Foto: Caro / Scanpix

Ajal, kui mitu riigiasutust on üldse loobunud nn autokompensatsiooni maksmisest või seda saab vaid konkreetsete sõitude eest, saavad paari ministeeriumi juhtivametnikud iga kuu omalaadse palgalisana seda hüvitist. Heldemates asutustes küünib see summa 5000 kroonini kuus.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo allkirjastas aasta alguses käskkirja, mille kohaselt makstakse 29 ministeeriumiametnikule iga kuu hüvitist isikliku auto kasutamise eest.

Enamikule neist makstakse kuus 5000 krooni, vaid nelja nõuniku hüvitis piirdub 3500 krooniga.

Omalaadset palgalisa saavad asekantslerid, osakonnajuhatajad ning ministri ja ministeeriumi nõunikud.

Ministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet kinnitas Postimees.ee'le, et päris automaatselt seda hüvitist ei maksta, vaid inimesel peab olema nii juhtimisõigus kui ka isiklik auto.

Eelmisel aastal kulus ministeeriumil autokompensatsioonide maksmiseks 1,1 miljonit krooni.

Keskkonnaministeeriumis saab 39 ametnikku

Veelgi heldem on keskkonnaministeerium, kus sellist kompensatsiooni saavad 38 ametnikku. Hüvitist makstakse kantslerile, asekantsleritele, osakonnajuhatajatele, nõunikele ja peaspetsialistidele.

Hüvitise suurus sõltub pressiesindaja sõnul isikliku auto teenistussõitudeks kasutamise
vajadusest ja ka ametikohast. Hüvitise summa on keskmiselt ligi 3000 krooni kuus.

Majandusministeerium valib hüvitise saajaid

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis saavad autokompensatsiooni 15 inimest ning hüvitise suurus jääb 1000 ja 5000 krooni vahele. Ühes kuus kulub ministeeriumil selleks 34 000 krooni.

Ministeeriumi kinnitusel ei maksta seda mitte kõigile osakonnajuhatajatele, vaid üksnes neile, kellel on tööülesannete täitmiseks isikliku auto kasutamiseks reaalne vajadus.

Hüvitis on odavam kui ametiauto liisimine

1000 krooni autokompensatsiooni makstakse 23 põllumajandusministeeriumi ametnikule, kelle seas on osakonnajuhatajad, kantsler, asekantsler, erialadiplomaadid välisesindustes. Ministeeriumi kinnitusel on majanduslikult otstarbekam kompenseerida kütuse kasutamist, kui liisida autosid ja maksta nende kütusearveid.

Makstakse vaid konkreetsete sõitude eest

Presidendi kantseleis sai autokompensatsiooni kuluaruande alusel mullu kaheksa inimest, kelle seas oli nii nõunikke kui ka hooldusspetsialist. Hüvitise suuruse arvutamisel lähtuti läbitud kilomeetritest ja maksimumsumma oli kuni 2000 krooni.

Riigi rahaga tegelevas rahandusministeeriumis makstakse hüvitist vaid ühele inimesele, ministri nõunikule, kes peab kohtumistel väljaspool Tallinnat ministrit esindama. Kuni 2000 krooni suurust hüvitist makstakse sõidupäeviku alusel.

Sotsiaalministeeriumis võivad isikliku auto kasutamise eest hüvitist taotleda kõik ametnikud ning seda makstakse ühekordselt vastavalt läbisõidule. Alates eelmise aasta maist tõusis kompensatsioon 2 kroonilt 2,5 kroonile kilomeetri eest. Eelmisel aastal kulus ministeeriumil selle hüvitisele 60 000 krooni.

Sama kord kehtib ka haridusministeeriumis, kus põhjendatud taotluse alusel võivad hüvitist taotleda kõik töötajad. Töötajale hüvitatakse otsesed kulud (näiteks kütuse ja parkimiskulud) kuludokumentide alusel, arvestusega kuni 10 liitrit kütust 100 läbitud kilomeetri kohta.

Kultuuriministeeriumis makstakse autokompensatsiooni neljale valdkonnanõunikule, kelle tööülesanded nõuavad viibimist Tallinnast väljaspool. Kompensatsiooni suurus on kolmel juhul kuni 1000 krooni ja ühel juhul kuni 2000 krooni kuus.

Hüvitise saamiseks peab inimene esitama iga ametisõidu korral info sõidu kuupäeva ja eesmärgi kohta ning sõiduauto spidomeetri kaugusmõõdiku alg- ja lõppnäidu.

Ministeeriumitest nn autokompensatsiooni maksmisest on täiesti loobunud justiits-, sise- ja välisministeerium. Seda ei maksta ka riigikantseleis ja riigikogu kantseleis.

Kaitseministereeriumi kinnitusel on minister  Aaviksoo andnud korralduse muuta senist kompensatsiooni maksmise korda, kuid millal uus kord vastu võetakse, ei osanud minsiteeriumi pressiesindaja öelda. Ka keskkonnaministeerium teatas hiljem, et lähiajal on kavas kehtiv kord ülevaadata ja summat vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles