Jaanuar tõi liikluses positiivse rekordi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei. Foto on illustreeriv
Politsei. Foto on illustreeriv Foto: Postimees/Scanpix

Inimkannatanutega liiklusõnnetuse arv oli tänavu jaanuaris viimase viie aasta madalaim, mis näitab politsei kinnitusel liikluskultuuri paranemist.

Jaanuaris sai liiklusõnnetustes kannatada kolmandiku võrra vähem inimesi kui mullu samal ajal.

10. veebruari seisuga juhtus jaanuaris 111 inimkannatanuga liiklusõnnetust, mis on võrreldes eelmise aasta sama ajaga kolmandiku võrra vähem. Ühtlasi oli inimkannatanutega õnnetuste arv jaanuaris viimase viie aasta madalaim.

Kihutajaid oluliselt vähem

Liiklusõnnetustes hukkus jaanuaris kümme inimest, eelmisel aastal 16. Vigastada sai möödunud kuul 134 inimest, mullu 191.

Liiklusalaseid väärtegusid selgitas politsei jaanuaris välja 17 596, mis on viis protsenti vähem kui mullu samal ajal. Kiiruse ületamisi selgitati välja 27 protsenti vähem.

Kõige rohkem langes üle 40 km/h kiiruse ületamiste registreerimine, mis näitab politseiameti liiklusjärelevalve ja korrakaitse osakonna politseidirektori Tarmo Miilitsa sõnul, et liikluskultuur on Eesti teedel paranemas.

Sellise rikkumise puhul karmistus möödunud aasta lõpus ka maksimaalne võimalik karistus – senise 6 kuu asemel kaotab kihutaja juhtimisõiguse aastaks.

Ka esmakordseid joobes juhtimisi registreeriti 26 protsenti vähem.

Turvavarustuse kasutamise nõuete rikkumisi registreeriti viie protsendi võrra vähem kui mullu samal ajal.

Jalakäijate rikkumisi tuvastati mitu korda rohkem

Kuna joobes jalakäijad, kes ei kanna sageli helkurit, on põhjustanud viimastel kuudel asulavälistel teedel palju liiklusõnnetusi, pööras politsei neile jaanuaris suuremat tähelepanu.

Selle tulemusena on tõusnud 50 protsendi võrra  joobes jalakäija või muu liikleja poolt toimepandud rikkumiste arv. Kui möödunud aasta jaanuaris registreeriti taolisi rikkumisi 165, siis selle aasta samal ajal 247.

Jalakäijate poolt toimepandud liiklusrikkumisi registreeriti 1947, mis on ligi kaks korda rohkem kui 2008. aasta jaanuaris. See arv ületab viimase kolme aasta keskmist 163 protsendi võrra. Politseiameti kinnitusel näitab eelmise aasta analüüs, et jalakäijad on liikluses silmanähtav riskigrupp.

Kuigi jalgratturite sooritatud väärtegude fikseerimine jäi jaanuaris eelmise aasta tasemele, paistavad nemadki silma napsitamisega – 42 protsenti liiklusnõuete rikkumistest panid toime joobes jalgratturid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles