Ansip käis välja valimisreformi kava

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimised 2004
Europarlamendi valimised 2004 Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees.

Peaminister Andrus Ansip pakkus täna vabariigi 91. aastapäeva kõnes Eesti poliitikutele ja avalikkusele arutamiseks välja valimisreformi kava, mille tulemusel toimuksid aastatel 2010-2019 Eestis valimised seitsme aasta asemel vaid neljal aastal.

«Minu ettepanek on muuta põhiseadust ning sätestada, et edaspidi toimuvad riigikogu ja kohaliku omavalitsuse valimised iga nelja aasta tagant ühel ja samal päeval, märtsikuu esimesel pühapäeval. Ning Vabariigi Presidendi ja Euroopa Parlamendi valimised iga viie aasta tagant samuti ühel ja samal päeval juunikuus,» ütles peaminister Andrus Ansip Vanemuise kontserdimajas kõneldes, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Tema hinnangul tähendab see oluliselt suuremat ruumi valitsustele oma programmide teostamiseks ja oluliselt suuremat tõenäosust koosmeele otsimiseks poliitiliste otsuste tegemisel.

«Valimistevabad aastad oleksid kindlasti palju väiksema lehmakauplemise ja poriloopimise aastad - seega  jääb rohkem aega põhiliste edasiviivate otsuste tegemiseks ja elluviimiseks,» ütles peaminister Ansip.

Valitsusjuhi ettepanek on, et põhiseadust tuleks selles osas muuta kiires korras
ning need muudatused võiksid jõustuda juba järgmisest aastast.

«See tähendab muidugi, et kiire põhiseaduse muutmisega koos tuleks muuta ka põhiseaduse rakendamise seadust ning leida esimesed võimalikud kuupäevad, kui kahed valimised saaks ühele päevale tuua,» ütles Ansip.

Peaminister tuletas oma kõnes meelde, et ajavahemikul 2009-2019 on Eesti Vabariigis tervelt kaheksa valimiste aastat. Kolmel aastal neist: 2009., 2011. ja 2019. aastal on riik haaratud aga tervelt kahtede valimiste kampaaniasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles