Pimedate medpunkti retseptid läksid Soome narkomaanidele

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: Egert Kamenik/Postimees.

ETV saate «Pealtnägija» ajakirjanduslik uurimus paljastas, kuidas Põhja-Eesti pimedate ühingu endise medpunkti nimel haigekassast välja võetud retseptid läksid tegelikult soome narkomaanidele. 85-aastane medpunkti endine juhataja Felicitas Alasalu tunnistas, et ta ei tea, kus tema ravikabineti nimel välja võetud 3100 retsepti tegelikult on.


Juba mullu suvel sai «Pealtnägija» esimesed vihjed, et soome narkomaanidele massiliselt retseptide välja kirjutamises varemgi süüdistatud arstide seltskond ajab kahtlast äri edasi ühes Karu tänava kortermajas.

Registri järgi on korter, mille vahet vennasrahva narkomaanid väidetavalt voorivad, elupind. «Seal ei peaks toimuma mitte ühtegi liigutust, mis on seotud tervishoiuteenuse osutamisega, ammugi retseptide jagamisega,» kinnitas tervishoiuameti peadirektor Üllar Kaljumäe.

Et tuvastada, kas Karu tänaval töötab tõesti illegaalne kliinik, alustas «Pealtnägija» eksperimenti, mille sarnast varem pole tehtud - vaja oli tõelist välismaa narkomaani.

Koostöös Soome riigi-TV saatega «Silminnäkijä» kulus sobiva kandidaadi leidmiseks ligi pool aastat. 26-aastane mees, kes kasutab saates varjunime Petteri, on ligi 13-aastase staažiga sõltlane. Tabletiturism on talle tuttav: ta on lahe lõunakaldalt ennegi retsepte ja rohtusid toonud. Enne võõrutusravile minekut oli Petteri nõus ajakirjanduslikus katses kaasa lööma.

Juba esimesel külastusel, 3. veebruaril sai Petteri Karu tänava korterist 600 krooni eest kolm retsepti kangetele rahustitele ja uinutitele kogustes, mis tavainimese jalad ees kalmistule saadaks. Kuid sellega lugu alles põnevaks läheb. Selgub, et arstid, kelle nimel retseptid väljastati, ise neile alla ei kirjutanud.


Paberite järgi edestas psühhiaater Milvi Koplus omal ajal soomlastele Subutexi kirjutajana kõiki kolleege mäekõrguselt. 2003 sügisel suutis ta väidetavasti nelja kuuga väljastada ligi 7000 narkoretsepti.

Tervishoiuamet on Koplust retseptidega susserdamise eest trahvinud kaks korda, sh ühe korra maksimumiga ligi 12 000 krooni.

Tervishoiuamet on olnud selles küsimuses impotentne. Teoorias saab küll arstilitsentsi peatada, kuid süsteem on pehmelt öelda kohmakas ja seni on helde retseptikäega tohtrid firmasid vahetades ja juriidilisi jänesehaake tehes kontrollijatest alati sammu ees püsinud.

Sama kurikuulus kui Koplus, on teine nimi retseptidel. Aleksandr Štšennikov sattus viimati skandaali 2004. aastal, kui ta pärast Subutexi müügi piirangute kehtima hakkamist suutis ainuisikuliselt lühikese ajaga Soome narkomaanidele kirjutada 6500 retsepti kanget vähihaigete valuvaigistit.

See kogus vastas toona poolele Eesti vähihaigete aastasest vajadusest, kuid politseil polnud millestki kinni hakata ja tervishoiuamet võttis Štšennikoviga seotud firmalt loa ära mitte narkoäri vaid vigase dokumentatsiooni tõttu.

Isegi, kui Karu tänava korterkliinikul oleks tegutsemisluba, ei vahetatud Petteriga ühtegi sõna tema tervislikust seisundist ega arutatud, mis ravimid, millistes kogustes on paslikud, rääkimata õpetusest, kuidas neid tarvitada.

Terasemalt vaadates paistab, et vähemasti kaks retsepti allkirjastab Andre Ernesaks, kes ei ole üldse arst. Tegu on merekooli haridusega ekspolitseinikuga, kes valvas omal ajal saatuse irooniana just Soome saatkonda ning kellele politsei on proovinud hiljem edutult süüks panna mitmeid patte, sealhulgas kelmust.

Petteri sai kaks retsepti doktor Aleksandr Štšennikovi ja ühe doktor Milvi Kopluse nimel. Kui Štšennikov viibis vähemasti ruumis, siis Koplus mitte. Üle jääb kaks võimalust - kas retseptiplank oli ette allkirjastatud või võltsis keegi ka Kopluse allkirja.

75-aastane Koplus on avalikkuses rohkem tuntud ühe Eesti juhtiva numeroloogina ja raamatu «Kosmilised numbrid» autorina. Ilmselgelt on võtmeisik 37-aastane Ernesaks, kes ei vasta algul ei sõnumile ega ava ust. Kui ta lõpuks telefonil tabame, nimetab ta süüdistusi luuluks.

Ernesaks ei soovi kohtuda ja palub saata küsimused e-maili teel. Aga retsepte lähemalt uurides torkab silma veel üks vastuolu - need on justkui välja kirjutanud hoopis osaühing Calendula, aadressil Tondi 8a.

Hämmingut süvendab päring haigekassasse, kes kinnitab, et eksperimendis pinnale kerkinud retseptide plangid väljastatigi OÜ-le Calendula. Kuid neil käis järel ei keegi muu kui Andre Ernesaks. Tegu on peamiselt hambaravi pakkuva firmaga, millel pole esmapilgul temaga mingit seost.

Aadressil Tondi 8a asub Põhja-Eesti pimedate ühingu maja, kus on palju põnevaid üürnikke. Selgus saabub kabinetis 110, kus kirjade järgi tegutseb OÜ Calendula. Tegu on endise pimedate medpunktiga, kus praegu valitsev segadus on jahmatav. Firma juhataja Felicitas Alasalu sõnul pole punkt kaks kuud tegutsenud ja käib kolimine.


Ehmunud daami jutust selgub, et siin tagatoas võttis mõnda aega kliente vastu psühhiaater Milvi Koplus.

85-aastane Alasalu räägib nutuloo, kuidas ta tankistiks tehti - lubati abistada, aga tõmmati lohku. Pealtnägija välja küsitud ametlikud dokumendid tulevad talle täieliku šokina.

Tema kirjutatud volitusega võttis Ernesaks pimedate ravikabineti nimel mullu välja kokku 3100 retsepti, millest kolm jõudsidki ringiga Karu tänaval Petteri kätte ja millest ülejäänute sihipärane kasutamine on samuti enam kui küsitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles