Leedulaste eurovolinik Dalia Grybauskaite ütles presidendirallile «jah»

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaite
Dalia Grybauskaite Foto: UPPA/SCANPIX

Leedu rahva seas populaarne eurovolinik Dalia Grybauskaite teatas täna lõpuks, et kavatseb kandideerida presidendiks. Eksperdi hinnangul vähendab tema otsus teiste kandidaatide arvu.

Pühapäeval 53. sünnipäeva tähistava Grybauskaite sõnul kallutas tema otsuse kandideerimise poole Leedu riigi praegune keeruline olukord. «Ma näen, et me kõik igatseme tõtt, läbipaistvust ja vastutust meie kodumaa eest,» tsiteeris volinikku uudisteagentuur LETA. «Viimaseks mu otsust mõjutanud piisaks olid 16. jaanuari sündmused (rahutused Vilniuses – toim).»

Varem on Grybauskaite rääkinud, et kui ta peaks riigipeaks pürgima, teeks ta seda sõltumatu kandidaadina. Leedu peaminister Andrius Kubilius on teatanud, et nii tema kui Isamaaliit ja Leedu Kristlikud Demokraadid toetaksid Grybauskaitet.

Leedu keskvalimiskomisjoni esimees Zenonas Vaigauskas ennustas hommikul enne Grybauskaite lõplikku «jah»-sõna, et tema kandideerimine vähendaks tõenäoliselt vastaskandidaatide arvu. Vaigauskas ütles uudisteagentuurile ELTA, et Grybauskaite muudaks teistele raskeks juba kanditatuuri ülesseadmiseks vajaliku 20 000 toetusallkirja kogumise. «Kui Dalia Grybauskaite ütleb «jah», võib meil tulla seitse kuni kümme kandidaati, kui ta ütleb «ei», näeme me kandidaatide tulva,» rääkis valimiskomisjoni juht.

Leedu presidendikandidaatide registreerimine lõppeb 13. märtsil. Viimase aja arvamusküsitluse järgi otsustades on Grybauskaitel üsna suur võimalus tõusta riigipeaks juba 17. mail valimiste esimese ringiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles