Tallinn Music Week toob välismaised muusikategelased

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diskoglämmpunkbänd Chungin & The Strap-On Faggots esineb Tallinn Music Weekil.
Diskoglämmpunkbänd Chungin & The Strap-On Faggots esineb Tallinn Music Weekil. Foto: Tallinn Music Week

Tallinn Music Week toob kolmel märtsilõpuõhtul kokku 62 Eesti bändi, kes esinevad kümnel laval üle linna, Music Week hõlmab mitmeid kultuurikeskusi Krahlist Kumuni.



Mastaabilt ületab see teised meie suuremad festarid: Jazzkaar, Rabarock, Viljandi Folk, Hea Uus Heli jt, kelle kõigiga teeb Tallinn Music Week koostööd. Eripäraks see, et esinevad ainult Eesti bändid.

Eesti-kesksusel on oma mõte. Kohale tuleb 50–100 muusikatööstuse tegelast üle Euroopa eesmärgiga värvata MEIE OMA EESTI BÄNDE välismaa festivalidele mängima ja ehk pakkuda mõnele ka rahvusvahelist plaadilepingut. Ehk siis: lisaks kohalikele ansamblitele näeme neil kontsertidel promootoreid, mänedžere, agente, kirjastajaid, plaadifirmategelasi, välismaa ajakirjanikke.

Tere Euroopa


Muidugi ei ole tegelinskid mingi vaatamisväärsus omaette, aga sündmuse tähendus on üüratu. Üldiselt piirdub Eesti muusikaelu Eesti piiridega, vahel käib mõni artist Soomes, Lätis või Venemaal, harvem esineb mõni bänd ka naaberriikidest kaugemal.

Fakt on, et meie maailmatasemel electropop-grupp Popidiot võib teha ükskõik kui hea plaadi, aga kas Euroopa inime saab seda osta? Võimalused pole suured vist.

Samuti ei satu meie ansamblid üleeuroopalistel festivalidel enamasti isegi kõige väiksematele lavadele.

Siit ehk mõistavad ka kiivaimad eesti keele puutumatuse hoidjad, miks on ürituse nimi inglise keeles.

Korraldaja Helen Sildna: «Muusikatööstuse seisukohalt oleme siin täiesti puutumata-rikkumata saareke, talent ja muusika on olemas, aga muusikaäri infrastruktuur on välja kujunemata.» Sildna sõnul on asjal omad plussid, sest tänapäeva maailmas, kus muusikatööstus on sunnitud uusi mudeleid otsima, võime meie siin mõnest mittetoimivast standardlahendusest üle hüpata.

Eestisse saabuvad asjapulgad esindavad näiteks festivale nagu Popkomm (Berliin), London Jazz, EuroSonic (Groningen), The Great Escape (Brighton), Cologne In Pop, Sziget Festival, Pori Jazz, Pro­vinssirock jpm.

Stella ja Chungin


Mõned tuntumad esinejad. MTV New Sound Of Europe 2007 võitja Bedwetters! Kadunud raadiolegendi John Peeli ja meie praeguse presidendi lemmikud Röövel Ööbik (uued lood, uus plaat tegemisel, muide). Kohalikud superstaarid Tanel Padar & The Sun. Soome plaadifirma Stupido veteranid J.M.K.E.. Eelmainitud eesti-soome tantsupopparid Popidiot.

Sekspunkdiskobänd Stella (mitte ainult naised!). Industriaalmuusika gurud Pedigree. Aega ja kohta unustama panev ilusa musa ühendus 3 Pead. Põrmustava eufooriaga neopunkbänd Chungin & The Strap-On Faggots. Ja paljud teised kohalikud tipud, kel oleks maailmas mõndagi tõestada, samas ka mitmed tundmatumad grupid. Uuri süsteemi www.tallinnmusic­week.ee.

Lõpetuseks lisan Rabarocki bossi Kristo Rajasaare kommentaari: «50 aastat Nõukogude terrorit ei möödunud valutult kellelegi Eestis, ka mitte popmuusikale. Õigemini – popkultuuril lääne tsivilisatsiooni mõistes ei lastudki tekkida. Meie vanimad pillipoed, rockiklubid ja festivalid on kümneaastased. Veel mõni aasta tagasi oleks eesti bändide showcase-festival tundunud parimal juhul lihtsalt veidrusena. Täna on pilt hoopis rõõmsam – on palju artiste, keda on tõesti POINTI siia vaatama tulla.»

Festival
Tallinn Music Week

26.–28. märts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles