Liivat: eurosaadik on eelkõige oma rahva esindaja

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anto Liivat.
Anto Liivat. Foto: Rahvaliit

Rahvaliidu juhatuse liikme Anto Liivati hinnangul peab Eesti saadik Euroopa Parlamendis olema eelkõige teda usaldanud kodanike esindaja Euroopa Liidus, mitte Euroopa-meelne ja Euroopa usku, nagu avaldas arvamust Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas.

«Kui Komisjoni volinik on Euroopa Liidu ja riikide ühishuvi esindaja, siis Euroopa Parlamendi saadik peab olema Eesti kodanike esindaja Euroopa Liidus, mitte vahel harva Eestis olev Euroopa Liidu esindaja,» märkis Liivat.

Liivat märkis, et Euroopa Liidu institutsionaalne raamistik on kujundatud selliselt, et Euroopa Liidu institutsioonid on aluslepingute järgi võrdsed.

«Euroopa Komisjon on Euroopa Liidu riikide ühishuvide esindaja, samas kui parlamendi ülesandeks on esindada Euroopa Liidu liikmesriikide kodanikke,» sõnas Liivat.

Ta lisas, et rahvusriikide kodanikud valivad Euroopa Parlamendi saadikud ja nende peamiseks ülesandeks on kodanike vaatepunktist hinnangu andmine Komisjoni õigusloome initsiatiividele.

2004. aasta Euroopa Parlamendi valimistel kuulus Eesti 27-protsendilise valimisaktiivsusega Euroopa Liidu kõige loiumate riikide hulka. Rahvaliit näeb Euroopa Liitu rahvusriikide liiduna, kus Eesti on mõtlev, algatusvõimeline ja tegus osaline, aga selleks peab muutuma meie käsitus Euroopa Parlamendi saadiku rollist.

«Saadik peab olema nähtav ka Eestis, eurodebati looja ja eestvedaja ning Eesti kodanike kaasaja Euroopa Liidu otsustusprotsessidesse, samuti informatsiooni ja kontaktide vahendaja,» ütles Liivat.

Liivat nõustub Kallasega selles osas, et Euroopa Parlamenti kandideerijad peavad olema pädevad ja Euroopa küsimustes asjatundlikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles