Majanduskriis on rappinud ka miljardäride rikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Silver Ait

Maailma ühe kinniseima klubi liikmeskond on viimase aasta jooksul järsult vähenenud. Miljardäre on meie ümber mullusega võrreldes üle 300 võrra vähem.


USA majandusajakirja Forbes värskes edetabelis on maailma rikkaima inimese tiitli endale hõivanud tarkvaratootja Microsoft asutaja Bill Gates, kes edestas mullust esinumbrit, legendaarset investeerimisguru Warren Buffetit.



Majanduskriisi tõttu on kahanenud pea kõigi miljardäride varandus, sest vabalanguses aktsiabörsid, ettearvamatu majanduskliima ja mitmed pangakrahhid on andnud ärimaailmale suure hoobi. Isegi Gates on praegu 19 miljardi dollari võrra vaesem kui aasta tagasi.



Vähem on ka miljardäre. Miljardites USA dollarites saab oma varandust nüüd mõõta mulluse 1125 inimese asemel 793. See on esimene korda pärast 2003. aastat, mil miljardäride arv on vähenenud.



Järsud kukkumised


Märgatavalt on kokku tõmbunud ka kõigi ülirikaste varandus kokku võetuna – 4,4 triljonilt dollarilt 2,4 triljonile.



Ajakirja peatoimetaja Steve Forbes selgitas, et laastav finantsorkaan on tekitanud maailma majandusele muserdavat kahju. «Pole üllatav, et koos kõigi teistega on kahju kannatanud ka miljardärid,» tõdes ta.



Enim on raha kaotanud pankurid, fondihaldurid ja teised rahandustegelased. Eelmise aastaga võrreldes ei leia rikkaimate hulgast enam näiteks Citigroupi endist juhti Sandy Weilli ega riigistatud kindlustushiiu AIG omanikku Hank Greenbergi. Vabatahtlikult lahkus miljardäride eliitseltskonnast sakslane Adolf Merkle, kes varanduse haihtudes otsustas jaanuaris rongi ette viskudes siit ilmast lahkuda.



Tuntumate nimede seast on USA kinnisvaraturu krahhi tõttu poole võrra vähenenud Donald Trumpi varandus. Samas jäi  menuka suhtlusportaali Facebook asutaja Mark Zuckerberg oma mullusest miljardäri staatusest tänavu ilma, kuna praegu poleks Facebooki eest keegi nõus nii palju maksma kui seni.



Vene magnaatide kaotused


Iseäranis palju on kriis söönud arenguriikidest pärit rikkurite varandust. Suurima kaotaja «aunimetuse» saab üks India rikkamaid mehi Anil Ambani, kelle varandus vähenes aastaga 31,9 miljardi dollari võrra. Terasemagnaat Lakshmi Mittali varandus vähenes 25 miljardit.



Samasuguseid järske kukkumisi on ka venelaste seas. Nimelt kaotasid Vene miljardärid mullu kokku 369 miljardit dollarit. Võlgadesse sattunud kunagise Vene esirikkuri Oleg Deripaska varandus kahanes 28 miljardilt 3,5 miljardile dollarile ning Chelsea jalgpalliklubi omaniku Roman Abramovitši varandus kolme miljardi võrra, 8,5 miljardi dollarini.



Mullu Gatesi 13 aastat kestnud domineerimisele Forbesi edetabeli esireal lõpu teinud Buffeti varandus vähenes lausa 25 miljardi dollari võrra, kuna tema ettevõtte Berkshire Hathaway aktsia väärtus langes aastaga 50 protsendi võrra.



Ekspertide sõnul ei tähenda varanduse kokkukuivamine planeedi kõige rikkamate seas tingimata seda, et nüüd hakkaks ebavõrdsus rikaste ja vaeste vahel vähenema. USA majandusteadlase Heidi Shierholzi sõnul pole tegemist rõõmsa uudisega. «[Rikkuse vähenemine] on hiiglasliku majanduskriisi sümptom, mis mõjutab kõiki, mitte vaid miljardäre,» märkis ta.



Mõned siiski rikastuvad


Ometi on väike arv nutikaid miljardäre oma rikkust suurendada suutnud. Näiteks suurenes New Yorgi linnapea Michael Bloombergi varandus aastaga 11,5 miljardilt 16 miljardile, kui ostis tagasi osa endanimelisest meediaimpeeriumist.



Riskifondihaldur John Paulson suutis oma kahe miljardi dollari suurust varandust kahekordistada, kuna vedas 2007. aastal kihla, et USA kinnisvaraturg kukub lähiajal kokku.



Uustulnukaid miljardäride kluppi on kokku 38. Markantseima näitena leiab nende seast Mehhiko narkokaubitseja Joaquín Guzmáni.



Enim ülirikkureid elab USAs ja New York on möödunud Moskvast kui suurima arvu miljardäride kodulinn. USA finantskeskuses elab praegu 55 miljardäri. 27 miljardäriga Vene pealinn on aga kolmandaks langenud, sest Londonis elab üks ülirikkur rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles