Reporter.ee: Uspenski käis välisministeeriumis «vaibal»

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeerium.
Välisministeerium. Foto: Peeter Langovits.

Välisministeerium kutsus mitu päeva tagasi vestlusele Venemaa suursaadiku Nikolai Uspenski, kes agaralt sekkub Eesti siseasjadesse.

Välisministeeriumi teatel on nad Uspenskiga juba kõnelenud. Suursaadikule esitati Eesti seisukoht, et tema väljaütlemised ei ole kohased, vahendas Reporter.ee videolõik.

Välisministeerium lisas, et kuna hea diplomaatiline tava ei näe ette, et sellistest sammudest peaks kohe ka meediat teavitama, siis seda ka ei tehtud.

Aastaid Moskvas Eesti suursaadikuna töötanud Mart Helme peab Venemaa saadiku seisukohavõtte diplomaatia reeglite jämedaks rikkumiseks.

«Uspenski on saanud hakkama Viini diplomaatilise konventsiooni, mis käsitleb seda, kuidas diplomaadid peavad ennast üleval pidama asukohamaas, rikkumisega,» teatas Helme. «Ta on sekkunud Eesti riigi siseasjadesse, ta on püüdnud mõjutada siinset sisepoliitikat, ta on selgelt teinud avaldusi, mis õhutavad rahvuslikku vaenu, keelevaenu. See on diplomaadile täiesti kohatu tegevus!»

Vene Föderatsiooni suursaadik Eestis Nikolai Uspenski nimetas intervjuus ajalehele Tribuna keele-eksamite korraldamist siinsete Vene koolide õpetajatele kaadripuhastuseks ning keeleinspektsiooni riiklikuks repressiivorganiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles