Majanduskriis Prantsusmaal tõstis trotskistide toetust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antikapitalistliku partei juht Olivier Besancenot.
Antikapitalistliku partei juht Olivier Besancenot. Foto: Reuters / Scanpix

Viimased sotsioloogilised uuringud näitavad, et prantslased usaldavad poliitikutest kõige enam tsentristlikku François Bayroud ja antikapitalistliku partei juhti Olivier Besancenot´.


Eile avaldatud uuringufirma BVA arvamusküsitluse tulemuste kohaselt leidis 58 protsenti uuringus osalenud inimestest, et president Nicolas Sarkozy pole «võimeline asju muutma» ja «oma lubadusi täitma». Vastupidise hinnangu riigipea tegevusele andis 36 protsenti küsitletutest, kirjutas Le Figaro.

Revolutsioonilise Kommunistide Liiga (Ligue Communiste Révolutionnaire) liikmena Prantsusmaa presidendiks kandideerinud, kuid möödunud aastal uue vasakpoolse Antikapitalistliku Partei (Nouveau Parti Anticapitaliste) asutanud Olivier Besancenot toetus rahva hulgas on aga üllatavalt kõrge. Selle põhjuseid võib näha ülemaailmses finantskriisis ja maailmamajanduse jahenemises.

Koguni 43 protsenti küsitluses osalenutest leidis, et Besancenot suudab lahendada Prantsusmaa ees seisvaid probleeme. Talle järgnes Martine Aubry sotsialistlikust parteist (33 protsenti), Pariisi sotsialistist linnapea Bertrand Delanoë (31 protsenti) ja riigi esimeseks naispresidendiks kandideerinud Poitou-Charentese linnapea Ségolène Royal (30 protsenti). Sarkozy toetusprotsent oli kõigest 28. Erinevate arvamusküsitluste järgi on hea positsioon ka tsentristlikul Bayroudil. 

Küsitlus viidi läbi veebruaris ja sellele vastas üle tuhande inimese vanuses 18-64 eluaastat.

Ühe teise arvamusuuringu kohaselt kiitis riigipea tegevuse veebruaris heaks 40 protsenti vastanutest. Negatiivse hinnangul Sarkozy tegevusele andis 49 protsenti küsitletutest, kirjutas La Tribune.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles