Coca-Colal keelati Hiina mahlahiiu ost

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina turuliidri Huiyuani mahlatoodete presentatsioon.
Hiina turuliidri Huiyuani mahlatoodete presentatsioon. Foto: AP / Scanpix

Hiina võimud teatasid täna, et nad lükkasid tagasi karastusjookide turuvalitseja Coca-Cola pakkumise võtta üle riigi suurim mahlatootja, mis oleks saanud suurimaks Hiina firma üleminekuks väliskompaniile.


Kommunistliku riigi kaubandusministeerium teatas, et Huiyuani grupi loovutamine ameeriklastele tekitanuks «negatiivset mõju konkurentsile», vahendas AFP.

Coca-Cola pakkus mahlatootmishiiu eest 2,4 miljardit dollarit. See plaan pälvis mullu maailmas suurt tähelepanu.

«Tarbijad oleksid sunnitud leppima kõrgemate hindadega väiksema tootevalikuga,» selgitas aga ministeerium täna tehingu keelamist.

USA suurkompanii oli küll teinud ministeeriumi muredele vastates pakkumisse mõningaid muutusi, kuid need polnud ametnike hinnangul piisavalt kaugeleulatuvad.

Coca-Cola katses kohalikku mahlatootjat omandada nähti esimest suurt testi Hiina võimudele hiljuti vastu võetud monopolidevastase seaduse valguses.

Mullu augustis jõustunud seaduse eesmärgiks on peetud välisettevõtete tõrjumist rahvavabariigi majanduse võtmesektoritest.

«Mahlatööstus pole küll tundlik tööstus Hiina valitsusele, kuid siiski ei taheta välismaisele kaubamärgile loovutada oma Hiina kaubamärki,» arvas Hongkongi analüütik Renee Tai firmast CIMB-GK Securities.

Financial Timesi hinnangul tõrjub võimude otsus Hiinast eemale ka teised rahvusvahelised kompaniid.

Huiyuani grupp kontrollib Hiina üht tuntuimat brändi ning hõivab 40 protsenti puhaste puuviljamahlade siseturust. Hongkongi börsil hakkas firma aktsia hind pärast tänast teadet kiiresti kukkuma, langedes viiendiku võrra enne, kui nendega kauplemine peatati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles