Laaneots: Venemaa relvajõu kvantiteet on niivõrd suur

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene strateegiliste raketivägede komandör kindralpolkovnik Nikolai Solovtsov tutvustamas president Dmitri Medvedevile mandritevahelisi rakette Plessetski kosmodroomil.
Vene strateegiliste raketivägede komandör kindralpolkovnik Nikolai Solovtsov tutvustamas president Dmitri Medvedevile mandritevahelisi rakette Plessetski kosmodroomil. Foto: RIA Novosti / Reuters / ScanPix

Kindralleitnant Ants Laaneots rääkis saates «Aeg luubis», et Venemaa relvajõududel on küll  madal tase, kuid vastukaaluks on kvantiteet suur.

Laaneots nimetas Gruusia sõda lokaalseks, milles kaasati piiratud jõude. Lisaks leidis Laaneots, et rünnak Gruusiale oli heaks näiteks Venemaa armee madalast tehnilisest tasemest. «See oli eelmise sajandi tase. Meeskonnad, kes vanarauda juhtisid olid hästi välja õpetatud ning operatsioon hästi välja töötatud.»

«Otsus rünnata Gruusiat tehti kevadel. Esimene indikatsioon sellise operatsiooni kohta oli mais,» lisas Laaneots.

Balti Venemaa Uuringute Keskuse direktor Vladimir Juškin ütles, et 50st makrotehnoloogiast on Venemaal olemas vaid viis. «Ülitäpset relvastust, mida Ameerika näitas kõigis viimastes sõdades, Venemaa samal tasemel toota ei saa.»

Laaneotsa sõnul tugineb Kremli enesekindlus kahele argumendile. «Esiteks ei julge keegi niikuinii Venemaale kallale tulla, sest Venemaal on tuumajõud ning teiseks on Putin kindel, et NATOs ja Lääne-Euroopas puudub teatud ühtsus.»

Laaneots aga nendib, et Venemaal on tohutu relvajõud. «See kvantiteet on niivõrd suur. Venemaa relvajõududes on 1,13 miljonit meest, 23 000 tanki, 15 600 jalaväe lahingumasinat ja ligi 10 000 soomukit,» loetles Laaneots.

Juškini sõnul suurriigid enam tuumajõude ei arenda. Lisaks ennustab ta, et vaevalt Venemaa ameeriklaste desarmeerimise algatusega kaasa läheb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles