Keskerakond liigub kindlalt valimisvõidu suunas

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Keskerakond saavutaks kohalike omavalitsuste valimistel konkurentide üle seljavõidu. Nii läheks, kui Turu-uuringute nüüd märtsis tehtud rahvaküsitluse tulemused oleksid samad ka sügisel.



«Kui neid arve vaadata, siis paistab kohe silma, et Kesk- ja Reformierakonna vahe on väga suureks kasvanud,» kommenteeris pool aastat enne kohalikke valimisi hetkeseisu politoloog Rein Toomla.

Ta märkis: «Kaheksa protsendipunkti on Eestis väga palju ja tähendab vaid seda, et Reformierakond oskas oma kunagise 20-protsendilise toetuse vene keelt kõnelevate inimeste seas maha mängida.»

Toomla järelduse paikapidavust kinnitavad kuivad arvud, mis näitavad muukeelsete Eesti elanike seas Reformierakonna toetuseks IRLiga võrdset kahte protsenti. Keskerakonna toetus on vene keelt kõnelevate inimeste seas samas kadestamist väärt 53 protsenti.

Üüratu edu Ida-Virumaal


Turu-uuringute 963 inimest hõlmanud küsitlus lubab keskparteile mäekõrgust valimisvõitu Ida-Virumaal, kus nende poolt annaks praegu hääle 42 protsenti valijaist. Samamoodi ootaks neid edu Tallinnas, kus toetus küündib 37 protsendini.

Võimuvõitluses Keskerakonna suurimaks konkurendiks oleva Reformierakonna tugevad regioonid on 30-protsendilise toetusega Kesk-Eesti ja 21 protsendiga Lõuna-Eesti.

Suurüllatusena tõotab Lääne-Eestis praegune seis valimisvõitu aga rohelisete erakonnale, kes oma 16-protsendilise toetusega edestavad oravaparteid selles piirkonnas ühe protsendiga.

«Siin ei tule selle arvu taha pähe küll muud seletust, kui Matsalu looduskaitseala ja perekond Lotmani suur populaar-sus,» pakkus Toomla.
Rahvaliidul põhjust mureks

Kui Isamaa ja Res Publica Liidule ning sotsiaaldemokraatidele pakuvad toetusprotsendid juba harjumuspäraseks kippuvaid numbreid, siis murelikud peaksid kohalike valimiste eel olema rahvaliitlased, kelle toetus Eestis on vaid kolm protsenti.

Traditsiooniliselt on rahvaliitlastel tugevaimaks piirkonnaks Kesk-Eesti, kus nende toetus küündib üheksa protsendini. Politoloog Toomla sõnul on Rahvaliidul rohkem kui küll põhjust pingutamiseks, kuid see ei tähenda, et nad peaksid kartma üldist valimiskünnise mitteületamist.

«Siin küsitluses on üks nõks – nimelt tehakse seda kaubandusküsitluse põhimõttel, kust jäetakse välja inimesed alates 75. eluaastast,» selgitas Toomla. «Ent nii vanade inimeste osakaal on valimiste üldarvust kuus-seitse protsenti ja üldjuhul on just nende seas väga palju Rahvaliidu toetajaid. Nii et sealt peaks Rahvaliit oma hääled ikka kätte saama.»
Toomla sõnul ei või aga rahvaliitlased end seetõttu veel kindlalt tunda. «Keskerakond on viimasel ajal väga aktiivselt neilt just neid vanemaid valijaid enda poole võitnud,» ütles politoloog.

Puhas töö Tallinnas

Keskerakonna 37-protsendiline toetus Tallinnas ennustab Edgar Savisaare juhitud parteile pealinnas sügisestel valimistel puhast võitu ja ainuvõimu.

«Kui nii jääb, löövad nad Tallinnas jälle platsi puhtaks ehk võivad siis sisuliselt edaspidigi üksi valitseda,» nõustus politoloog Rein Toomla.

Kolm Eestit valitsevat koalitsiooniparteid saaksid küsitluse tulemuste järgi praegu Tallinnas kokku vaid napid 32 protsenti häältest. Umbes 23 protsenti vastanuist leidsid, et nad ei pruugigi sügisel valima minna.

«Sotside kaheksa protsenti võib küll Tallinna volikokku pääsemisel tunduda pealtnäha turvaline, ent volikogu uue liikmete arvu juures võib see tähendada tegelikult seda, et sotsid ei ületagi valimiskünnist,» analüüsis Toomla.

Tema sõnul võib sotsidele mõningast edu tuua siiski tugev esinumber, kelleks erakonna uus juht Jüri Pihl kindlasti on.

«Tunnistagem siiski, et palju tõsisem vastane on Keskerakonnale Tallinnas Reformierakond, kes on samuti teatanud soovist need valimised võita,» rääkis Toomla.
Ta lisas: «Samas on selge, et venekeelse elanikkonna toetuseta on see ülesanne pealinnas võimatu. Ja praegu on seis Reformierakonna jaoks just selline.» (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles