Tallinna kogunevad kõik Eesti bändid, Euroopa akent avama

Valner Valme
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3 Pead ehk Janek Murd (vasakult), Müürilill ja Erkki Tero aktsioonis.
3 Pead ehk Janek Murd (vasakult), Müürilill ja Erkki Tero aktsioonis. Foto: Tallinn Music Week

Ülehomme algab hull ja suur sündmus, mille raames kolmel õhtul ja ööl astuvad üles peaaegu kõik Eesti bändid ja sooloartistid, keda laivis näha ja kuulda tasuks. Välja arvatud need, kes registreerimisega hiljaks jäid.




Üüratu festivali tagamõte on lisaks linna kihama löömisele tutvustada kõige huvitavamaid eesti muusikuid välismaa promootoritele ja muudele ninadele.

Tallinn Music Weeki korraldajad eesotsas Helen Sildnaga on meie esinejaid kutsunud kuulama-vaatama ligi sada inimest, kes korraldavad Euroopa muusikafestivale ja valivad nendele esinejaid, samuti hulga plaadifirmade jooksutajaid ja asjureid, mänedžere, agente, kirjastajaid, muusikaajakirjanikke... Külalisi on Saksamaalt, Ungarist, Suurbritanniast, Hollandist, Soomest jne.

Loe sündmuse tagamaade ja kontseptsiooni kohta lähemalt 2. märtsi Postimehest. Lühidalt meenutuseks: Tallinn Music Week on jõud ühendanud Eesti suurimate festivalide ja korraldajatega nagu Rabarock, Jazzkaar, Viljandi Folk, Hea Uus Heli, Schilling ja Hard Rock Laager.

Viimastel andmetel on esinejaid 65. Arvestatud ei ole seejuures DJsid.

65 bändi


Mõned Eurooopa tuntumad festivalid, mida väliskülalised esindavad: Eurosonic, The Great Escape, Pori Jazz, London Jazz, Sziget Festival, Cologne On Pop, Provinssirock.
Praegu võivad Eesti muusikainimesed hõisata, et milline võimas üritus, aga seni on meil asjad kehvad. Euroopa mõistes muusikatööstus ja koostöö puudub.

Nagu ütleb üsna karmilt muusikaliselt märksa edukama väikeriigi Taani muusikatööstuse alustalade rajaja, Danish Rock Councili juht Gunnar K. Madsen, kes samuti Music Weekile saabub: «Minu soovitus on, et Eesti muusikud ja tööstus töötaksid poliitilistes küsimustes koos, et jõuda samale tasemele, kuhu peaaegu kõigis Euroopa riikides on suure tööga juba jõutud. Selles mängus on raske võita, aga palju rohkem võite kaotada, kui ei paranda oma kultuuri- ja muusikaettevõtluse infrastruktuuri.»

Lisaks sellele, et mitmetele Eesti ansamblitele võib lõpuks ometi avaneda aken Euroopasse, ootab suurima rahvusvahelise potentsiaaliga esinejat Skype’i rahaline auhind Skype’s Go Change The World Award, mis on lubatud anda bändile, kel on värsked ideed ja uuenduslik DNA ning piisavalt professionaalsust löömaks läbi rahvusvahelisel areenil.

Kuna kolmel õhtul esineb kümnel laval 65 bändi ja kõigest osa saada on võimatu, luuakse olulisemate klubide vahel videosillad. Pildiga jooksevad kokku Von Krahl, NO99, Tapper ja Hollywood.

Kuigi TMW kava pandi üldjoontes paika juba veebruari lõpus ja märtsi algul, on viimane programmiline lisandus plaadifirma OneSenseMusic pidu Lounge Balous. Esinevad One Sense’i artistid Ki En Ra ja Dragan Volta, kes esitlevad oma värskeid albumeid, vastavalt «City Of Moment» ja «Opia Bits». One Sense pakub kosmiliste kõladega futuristlikku soul- ja hiphop-muusikat klassikaliste disko- ja funk-sugemetega.

One Sense boss Heiko Kase kommenteerib, mida selline üritus tähendab väikeleibeli jaoks: «Just muusikamaailma erinevate esindajate kokkuviimises näen Music Weeki edu võtit, mis toob kasu kogu Eesti muusikakultuuri arendamises.»

Eesti musa kiirkursus


Lisaks Euroopas juba üht-teist saavutanud gruppidele nagu Röövel Ööbik, Metsatöll ja Bedwetters on Tallinna lavadel 3 Pead, Andres Lõo, Ans. Andur, ÖÄK, Bullfrog Brown, Chungin & The Strap-On Fag­gots, Forgotten Sunrise, J.M.K.E., Kosmikud, Maikameikers, Paabel, Pastacas, Pedigree, Popidiot, Rein Rannap & Tiit Kikas, Stella, Taak, Tanel Padar & The Sun, Vaiko Eplik & Eliit jmt, kellest mõnigi elab oma nišis üpris rahvusvahelist elu.

Näiteks Andres Lõo esitleb oma plaati «Skeletons On Rock», mis ilmus Austria leibeli Laton alt (samas reliisivad näiteks Howie B ja Radius). J.M.K.E. on aga Soomes omamoodi legend. Ja Bullfrog Brown on maailma bluusiringkonnis hinnatud nimi.

Tallinn Music Week on aga hüppelaud ka mitmetele veel väheesinenud bändidele, kelle muusika on aga tähelepanuväärne ja unikaalne. Mõni näide: Lack Of Eoins, Peedu Kass 005, Sinine, Music For Your Plants, eelmainitud Ki En Ra & Dragan Volta, Gjangsta... Muusikat metallist elektroonika eri vormideni, hiphopist džässini, kõik pop-žanrid on esindatud. Mõni harv väliskülaline on Soomest ja Leedust, märkida tasuks põhjanaabrite Disco Ensemble’it.
Peakorraldaja Helen Sildna soovitab võtta Tallinn Music Weeki kui Eesti muusika kiirkursust ja lõbusat orienteerumismängu kevadises Tallinna öös eesmärgiga näha nii palju bände kui võimalik.

Festival
Tallinn Music Week
65 bändi

Kümnel laval Von Krahlis (Hea Uus Heli ja Rabarock esitlevad), Tapperis (Nailboard ja Hard Rock Laager), NO99s (Jazzkaar), Mustpeade Majas (HUH), Lounge Balous (OneSenseMusic), Rotermannis vanas jahulaos (Abstraktsioonide Öö), Rock­starsis (Stupido Records), Juuksuris (Rampade Org), Hollywoodis (MTV)
26.–28. märts

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles